OVER ONS

 

Stichting Nationale Week Zonder Vlees is een stichting met ANBI-status. De stichting is in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar 9e en deelt sinds 2013 vegetarische inspiratie op haar foodblog De Hippe Vegetariër. In 2018 besloot ze dat het tijd was voor meer. Met haar communicatie-expertise en foodnetwerk als basis, besloot Isabel zelf een bijdrage te willen leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen en de maatschappelijke gezondheid. Ze bedacht de Nationale Week Zonder Vlees en voerde de eerste editie in 2018 in haar eentje uit. Sindsdien is de campagne het jaarlijks terugkerende non-profit initiatief van haar Food Consultancy & Communications Agency Green Food Lab. Zo vertaalt Isabel met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel de missie van Green Food Lab om de route naar meer plantaardig in Nederland te versnellen naar concrete acties met direct meetbare resultaten.

Sinds 2018 is er veel veranderd. Tijd dus voor een volgende stap. Vlees is namelijk niet het enige wat een enorme CO2-uitstoot en waterafdruk achterlaat, ook zuivel is erg belastend voor het milieu. In 2022 is daarom de extra laag ‘& Zuivel’ toegevoegd aan de campagne. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt jaarlijks plaats in maart.

 

DOELSTELLINGEN

Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft zichzelf ten doel gesteld:

  • Het promoten van een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees, vis én zuivel wordt afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat elke dag vlees en zuivel eten belastend is voor het klimaat.
  • Het bewust maken van Nederland van de positieve impact van een verminderde vlees- en zuivelconsumptie op mens, dier en milieu, en laten zien hoe lekker, leuk en eenvoudig het is om plantaardig te eten.
  • Het initiatief van de Nationale Week Zonder Vlees onder de aandacht brengen bij zo veel mogelijk Nederlanders, door samenwerkingen aan te gaan met bedrijven, scholen, kantines, horecabedrijven, universiteiten en openbare instellingen.
  • Het jaarlijks laten terugkeren van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en zo een wekelijkse dag zonder vlees en zuivel in Nederland stap-voor-stap tot de nieuwe standaard maken.
  • Het uitbreiden van de campagne naar Europa. Dankzij de ‘Horizon Action Grant’ van het ‘Horizon Europe funding programmevan de Europese Unie kan de campagne vanaf 2023 worden uitgerold in verschillende Europese landen, met als eerste een editie in België in oktober 2023.

 

Een collectief initiatief van de foodsector

Om met de campagne heel Nederland te bereiken, werkt Stichting Nationale Week Zonder Vlees samen met partners. Jaarlijks steunen tientallen bedrijven uit de voedingsindustrie de campagne door een financiële bijdrage te leveren en het onder de aandacht brengen van de campagne via hun eigen communicatiekanalen.

“Ik vind het belangrijk dat de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel een niet-commercieel initiatief is met een duidelijke focus op het doel en de boodschap. Daarom heb ik ervoor gekozen niet enkele grote sponsoren aan te trekken, maar 50+ mooie foodbedrijven te vragen om een bijdrage. Op deze manier kan ik een effectieve, collectief gedragen campagne ontwikkelen. Ook concurrenten steunen het initiatief!” – Isabel Boerdam

 

Het bestuur van de stichting

Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft een driekoppig bestuur dat gezamenlijk bevoegd is. Zij stellen zich graag aan je voor.

Isabel Boerdam
Voorzitter

Tim de Boer
Penningmeester

Roger van Hoesel
Secretaris

Woordvoerder

Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft ook een woordvoerder. 

Margot van Hout
Woordvoerder


FINANCIËLE VERANTWOORDING, EDITIE 2022

De Nationale Week Zonder Vlees is als ANBI aangesteld. Via dit ANBI formulier vind je de financiële verantwoording van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel editie 2022.

JAARREKENINGEN

Hieronder vind je de jaarrekening van de meest recente edities van de Nationale Week Zonder Vlees.
Editie 2022 jaarrekening
Editie 2021 jaarrekening
Editie 2020 jaarrekening

FISCALE GEGEVENS

Bank: NL02ABNA0247252263
BIC Code: ABNANL2A
BTW: NL858073146B01
KVK: 69939837
RSIN: 858073146

CONTACTGEGEVENS

Isabel Boerdam, voorzitter
Email: weekzondervlees@gmail.com