WAAROM DOEN WE DIT?

 

Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roepen we deelnemers op om een week het vlees te laten staan en zuivel te vervangen. Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…

 

150 liter water

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

 

 

 

121 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto.

 

 

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 770 gram minder vlees geconsumeerd.

 

 

2,4 kilo zuivel

De gemiddelde Nederlander consumeert 344 gram zuivel per dag, waarvan 203 gram drinkzuivel, 109 gram eetzuivel en 33 gram kaas. Door het niet consumeren van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2,4 kilo minder zuivel geconsumeerd.

 

 

 

Dagje geen vlees en zuivel gedurende een heel jaar?

Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 572 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 921 kilometer rijden, 1.114 liter aan water en bijna 18 kilo aan zuivel. Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. 

 

Benieuwd naar onze methodologie en bronnen? Lees verder door te klikken op onderstaande knop. Hier vind je een uitgebreid rapport van Blonk Consultants die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2022 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht. In dit rapport legt Blonk precies uit hoe ze te werk zijn gegaan voor het berekenen van deze besparingen en welke bronnen zij geraadpleegd hebben.

Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees-/zuivelvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager. In het rapport van Blonk Consultants is te zien wat de verschillen in besparing zijn tussen de vlees- en deels zuivel vervangende producten.