Waarom doen we dit?

Wij vinden dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roepen we deelnemers op om een week vlees en zuivel te laten staan. Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees en zuivel te eten, bespaart maar liefst…

Icoon

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 14,6 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 14,6 kg CO2-equivalenten staat gelijk aan zo’n 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren bespaar je dus zo’n 76 km autorijden!

Icoon

756 gram dierenvlees

De gemiddelde volwassen Nederlander eet 108 gram vlees per dag. Dit bestaat uit zo’n 29 gram rood vlees (zoals varken en rund), 45 gram bewerkt vlees (zoals vleeswaren of knakworst), 17 gram wit vlees (zoals kip en kalkoen) en 17 gram vis. Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus 756 gram dierenvlees bespaard.

Icoon

2,4 kilo zuivel

De gemiddelde volwassen Nederlander consumeert wel 346 gram zuivel per dag. Hiervan is zo’n 54 gram kaas, 172 gram drinkzuivel en 120 gram eetzuivel. Door het niet eten en drinken van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus wel 2,4 kilo zuivel bespaard.

Dagje geen vlees en zuivel gedurende een heel jaar?

Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je namelijk wel 323 kilometer rijden met de gemiddelde auto. Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 566 kilometer rijden! Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. 

Wageningen University & Research (WUR) berekende voor ons de besparingscijfers van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken gaan hun berekeningen uit van het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige vlees- en zuivelvervangers zoals veganistische burgers, peulvruchten, noten, zaden, sojadrink, amandeldrank, sojayoghurt, kokosmelk en andere vlees- en zuivelvervangende producten. In het rapport van WUR is te lezen wat de verschillen in besparing zijn tussen het vervangen van alleen vlees, alleen zuivel en vlees én zuivel, evenals de verschillen tussen het vervangen op één dag per week en zeven dagen per week. Lees hier het volledige onderzoek! De besparingscijfers voor vlees en zuivel zijn berekend op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (2019-2021) van het RIVM. Deze vind je hier.