4 maart 2022, Amsterdam – Aanstaande maandag 7 maart gaat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start. Dit jaar heeft de campagne voor het eerst de toevoeging ‘& Zuivel’. Tijdens deze campagne wordt Nederland op een concrete manier bewust gemaakt van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten, en ervaren zij hoe gemakkelijk en lekker dit kan zijn. Dit jaar wordt de campagne door een recordaantal van 80 partners gesteund. Naast vele deelnemers, supermarkten en producenten, sluiten ook scholen, pompstations, studentenverenigingen en ministeries zich aan bij het initiatief.
Minder vlees en zuivel op het menu in Nederland
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roept Nederland op om van 7 t/m 13 maart het vlees en optioneel ook zuivel te laten staan. Naast vlees heeft zuivel namelijk ook een zeer belastend effect op het klimaat. Hiermee laat de stichting achter de campagne Nederland zien hoe makkelijk en lekker het is om vegetarisch en plantaardig te eten. Dit blijkt ook echt te werken: 8 op de 10 deelnemers aan de editie van vorig jaar heeft sindsdien minder of geen vlees meer gegeten. Wanneer je als volwassene een week geen vlees en zuivel eet, bespaar je in zeven dagen maximaal 150 liter water en 121 km autorijden aan CO2-uitstoot.
Dit jaar wordt de campagne breed gesteund door 80 partners die allerlei initiatieven organiseren. Dit kan er deze week worden verwacht:
- Alle grote supermarkten maken het proberen van nieuwe, vegetarische en plantaardige producten laagdrempelig door verschillende acties en kortingen.
- HAK slaat de handen ineen met HelloFresh en biedt ruim 16.000 huishoudens een extra (plant)aardigheidje in de HelloFresh boxen.
- Violife deelt tijdens de week meer dan 25.000 plantaardige tosti’s uit in kaasstad Gouda en informeert Nederland over hun kaasconsumptie middels een online test en gratis receptenboekje.
- Young Impact roept alle jongeren op om één week plantaardig te eten, om hen bewust te maken van hun eigen invloed op het klimaatprobleem. Partner Vivera helpt daarbij door met een foodtruck langs deelnemende scholen te gaan en een grote plantaardige lunch te verzorgen.
- Daarnaast laat Vivera, samen met influencers, Volendam kennismaken met hun nieuwe plantaardige zalmfilet.
- Garden Gourmet is nu ook te bestellen bij Gorillas. Gedurende de week kan je bij de bestelling een gratis vega receptenboekje toevoegen.
- TotalEnergies verkoopt tijdens de week al haar vegetarische baguettes, bijvoorbeeld de chili sin carne, voor €3,50. Alle vegetarische snacks worden voor slechts €1,- verkocht.
- Meatless Farm is tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel voor €1,- te koop bij o.a. Jumbo en Dirk via hun cashback actie. Bij aankoop van een warme maaltijd met plantaardige balletjes van IKEA, kan je als IKEA Family lid een hele zak plantaardige balletjes halen voor €1,- bij de Zweedse delicatessen, op vertoon van de restaurantbon.
- LikeMeat gaat de samenwerking aan met een online sportsupermarkt. Samen lanceren zij tijdens de week een selectie aan vegan maaltijden.
- WildWestLand introduceerde afgelopen week twee nieuwe producten bij de Albert Heijn, als onderdeel van de campagne ‘Annie Aus Holland’.
- Tijdens de week tourt The Dutch Weed Burger met een foodtruck door het land om burgers uit te delen en in gesprek te gaan met politiek en consument. De truck gaat langs Haarlem, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.
- Oumph! lanceert ‘VEGAN ZOEKT CARNIVOOR’ campagne met welbekende ‘gezocht’ posters als inspiratiebron. Deze posters hangen in grote steden door heel Nederland. Het doel? Dat vegans carnivoren in hun omgeving laten ontdekken hoe lekker en makkelijk vega(n) eten kan zijn.
Deelname door heel Nederland
Heel Nederland doet mee aan de Week Zonder Vlees & Zuivel. Zo doen onder andere drie ministeries mee aan het initiatief, promoten acht studentenverenigingen de campagne bij hun leden, en stimuleren 13 cateraars om vaker voor vegetarisch en plantaardig te kiezen.
Liveshow
Ter gelegenheid van de jubileumeditie van de week is er vanaf dinsdag 8 maart een vooraf opgenomen liveshow online te bekijken waarin host Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, in gesprek gaat met verschillende experts. Bij Boerdam aan tafel zitten wereldkampioen roeister en veganist Janneke van der Meulen, diëtist plantaardig eten & duurzame voedselkeuzes Lobke Faasen en milieufilosoof en auteur Floris van den Berg. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel helden Jan, Dina en Hanno schuiven ook aan om hun ervaringen en tips te delen en Mirjam doet dit vanuit haar keuken in Arnhem waar ze haar favoriete gerecht kookt. Ondertussen bereiden sterrenchefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen vanuit restaurant Wils een verrassend plantaardig gerecht en kookt. De liveshow is vanaf dinsdag 8 maart online te bekijken via deze link.