Tegenwoordig wordt soja veel gebruikt als plantaardig alternatief. Zo kun je het bijvoorbeeld vinden in plantaardige variaties op zuivel, sojaburgers en tofu en tempeh. Benieuwd naar welke eigenschappen deze peulvrucht allemaal heeft? Duik in de wondere wereld van deze bijzondere boon en ontdek alles over soja!
Wat is soja?
De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant. Aan de sojaplant groeien peulen waar de sojabonen in groeien. Om goed te kunnen groeien hebben ze een temperatuur nodig van boven de 18 graden. Na volledige rijping wordt de schil van de peulen bruin en begint de plant af te sterven. Als je de bonen in de peul kan horen ‘rammelen’, zijn de boontjes droog en is het tijd om te oogsten! De jonge, onrijpe variant van sojabonen kun je kennen als edamame boontjes; misschien heb je die wel eens bij een sushirestaurant gegeten? De rijpere variant wordt verwerkt in veel verschillende producten zoals sojasaus, tofu en tempeh. Maar er zijn nog veel meer producten afgeleid van de sojaboon, zoals sojadrinks, vleesvervangers en plantaardige varianten op yoghurt. Superhandig als je vaker plantaardig wilt eten!
Soja als vervanger
De sojaboon is een rijke bron van eiwit binnen het plantenrijk: de boon bevat van nature zo’n 40% eiwitten.1 Je vindt soja dan ook vaak in vleesvervangers of plantaardige alternatieven voor zuivel, zoals bijvoorbeeld in de sojaproducten van Alpro. De meeste sojaproducten van Alpro bevatten calcium en vitamine B12 & D, waardoor ze als onderdeel van een gebalanceerd en gevarieerd dieet en gezonde leefstijl geconsumeerd kunnen worden.
Duurzame soja
Nederland importeert meer soja dan elk ander Europees land: ieder jaar wel zo’n 4,2 miljard kilo. Hiervan wordt 90% gebruikt voor het produceren van voer voor de vee-industrie.2 Wereldwijd wordt ook maar liefst 75% van alle geteelde soja gebruikt als basis om ons vee mee te voeden.3 Slechts 6% van de wereldproductie van sojabonen wordt voor de voedingsmiddelen die wij eten gebruikt.4 Er zijn diverse manieren om soja op een duurzame manier te telen. Zo is er een certificaat als ProTerra, dat wordt erkend als de standaard voor sociale verantwoordelijkheid en milieuduurzaamheid in de industrie.5 Goed om te weten is dat Alpro gelooft dat de gezondheid van mens en planeet met elkaar verbonden zijn. Daarom inspireren zij mensen elke dag een verantwoorde plantaardige keuze te maken, terwijl verantwoordelijkheid wordt genomen voor hoe de ingrediënten worden geteeld. Natuurlijk gebruikt Alpro hierbij enkel ProTerra gecertificeerde sojabonen uit Europa, of per boot overgekomen bonen uit Canada.
Al met al is soja een veelzijdig ingrediënt en kunnen sojaproducten een waardevolle toevoeging zijn aan jouw plantaardige eetpatroon. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk om jouw ontbijt plantaardig te maken door te kiezen voor een plantaardig alternatief voor jouw zuivelproduct. Er is keuze genoeg! Denk bijvoorbeeld aan een bakje met een plantaardige variatie op kwark van Alpro, aangevuld met vers fruit en noten, zoals in dit recept! Wat is jouw favoriete soja-product?
Bronnen:
[1] Timmer, R., & De Visser, C. (2020). Factoren die het eiwitgehalte van sojabonen beïnvloeden.
[2] Centraal Bureau voor de Statistiek. (2022, March 1). Meer sojabonen uit Brazilië in 2021 ondanks forse prijsstijging. Centraal Bureau Voor De Statistiek.
[3] WWF. De productie van veevoer mag niet ten kosten gaan van natuur.
[4] Centraal Bureau voor Statistiek. (2016). Monitor Duurzama Agro Grondstoffen.
[5] FoodChain ID. (2023, August 23). ProTerra – FoodChain ID.