Vooraankondiging: 5-11 maart Nationale Week Zonder Vlees

4 januari 2018, Amsterdam – Van 5-11 maart 2018 vindt de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Dit is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Deze week zal vanaf nu jaarlijks gehouden worden. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Vandaag is de website weekzondervlees.nl live gegaan en kunnen mensen zich aanmelden om mee te doen.

De impact van één week geen vlees eten
Een week geen vlees eten. Een hele kleine moeite met een onvoorstelbaar grote impact. Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen:

  • 7 maanden douchewater
  • 111 kilometer auto rijden
  • 1 blije kip (consumptiegewicht)
  • 7 maanden werk voor een boom

Deze besparing die in één week gerealiseerd kan worden, benadrukt het belang en de relevantie van een dagje minder vlees als onderdeel van het Nederlands eetpatroon. Boerdam: “Ik wil een initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel.” Benieuwd naar de rationale achter deze besparingen? Lees hier verder

Vegetarisch eten leuk, lekker en makkelijk maken
Boerdam: “Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.” De week staat daarom in het teken van het bieden van praktische handvatten aan de deelnemers om de mogelijkheden van de vegetarische keuken te ontdekken. Zowel thuis, als onderweg, op het werk en in de supermarkt.

Hier werkt heel Nederland aan mee:

  • Praktische tips, kennis en inspiratie op de website nl en op social media via #weekzondervlees.
  • Iedere deelnemer die zich online inschrijft krijgt gratis het Week Zonder Vlees-magazine thuis gestuurd als kickstartpakket voor zijn week zonder vlees.
  • Basis- en middelbare scholen besteden aandacht aan het onderwerp.
  • Retailers zoals Albert Heijn, Ekoplaza, Natuurwinkel, DEEN en SPAR ondersteunen de consument door vegetarische acties en receptinspiratie.
  • Restaurants in bedrijven en universiteiten laten onder leiding van Sodexo zien dat vegetarisch eten ook op het werk en tijdens de studie verrassend lekker kan zijn.
  • Shell tankstations met een Deli2go of DelibyShell bakkerij bieden verschillende vegetarische opties voor onderweg.
  • Restaurants door heel Nederland bieden een aantrekkelijk geprijsd vegetarisch lunch- of dinermenu om ook buitens huis vegetarisch te genieten.

Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten in Nederland.

Een breed gedragen, collectieve campagne
De Nationale Week Zonder Vlees wordt breed gedragen door diverse bedrijven uit de food- en non-food industrie. Boerdam: “Ik vind het belangrijk dat de Nationale Week Zonder Vlees een niet-commercieel initiatief is met een duidelijke focus op het doel en de boodschap. Daarom heb ik ervoor gekozen niet enkele grote sponsoren aan te trekken, maar 50 mooie foodbedrijven te vragen om een bijdrage. Op deze manier kon ik een effectieve, collectief gedragen campagne ontwikkelen.”

De Nationale Week Zonder Vlees wordt mede mogelijk gemaakt door: Albert Heijn, Becel, Bolletje, Bonduelle, De Smaakspecialist, DEEN, Ekoplaza, Eosta, Garden Gourmet, Goodbite, Grand’Italia, Greenery, Green Protein Alliance, HAK, Iglo, Peulvruchten.nl, Knorr, Lassie Rijst, Love Beets, Maggi, Maza, Moonen packaging, Natuurwinkel, Nuts about Nature, Oesterzwammen Vereniging, Oil & Vinegar, OLIJCK zeegroenten, Peak’s Free From, Philips, Professor Grunschnabel, Purple Beehive, Quorn, Shell, SoFine Foods, Sodexo, SPAR, Struik, Unox, Veann, Vegetariërsbond, Vezet, Vivera en Willem & Drees.

Onze oproep!
Iedereen die zich vóór 23 februari inschrijft op weekzondervlees.nl ontvangt gratis én op tijd het Week Zonder Vlees-magazine thuis op de deurmat. Inschrijven is nu mogelijk!

Meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen?
Neem contact op met Stichting Nationale Week Zonder Vlees: Isabel Boerdam via weekzondervlees@gmail.com .