Hoi Mirjam, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Mirjam en ik heb een eigen kookbedrijf: “Alledagenlekker”. Ik begon in Arnhem en later sloot mijn zus zich aan in Amsterdam. Inmiddels is het uitgegroeid tot een organisatie met zes franchisers door heel Nederland. We koken vanuit huis voor andere mensen, dus je kan eten afhalen of het laten bezorgen. We koken vrij verantwoord, dat is ook waarom ik de Nationale Week Zonder Vlees zo leuk vind!”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Ik heb drie pubers thuis. Ik ben flexitariër omdat ik het best lastig vind om vlees 100% te vervangen, vooral met opgroeiende kinderen. Je moet dan toch zorgen dat ze alles binnenkrijgen. Als ze dan af en toe ook vlees eten, hoef ik me minder zorgen te maken of ze alles wel binnenkrijgen. Doordeweeks eten we eigenlijk alleen maar vegetarisch en in het weekend haal ik wel eens vlees. Dit doe ik dan wel bij de lokale slager en niet bij de supermarkt.”

Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Volgens mij heb ik het op straat gezien. Toen ik de campagne voor het eerst zag, dacht ik meteen: “Yes!”, het sprak mij meteen aan. Dit was bedrijfsmatig én persoonlijk echt hoe ik er ook in stond. De campagne zegt: ‘Probeer het eens, kijk eens hoe je het vindt.’ Niet dat je iets moet, of dat je iets niet mag. Dat vind ik enorm sympathiek aan deze campagne, er zit geen oordeel in.”

Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Ik doe ieder jaar bedrijfsmatig mee met de Week Zonder Vlees. Tijdens de week hebben we dan geen vlees of vis op het menu staan. Buiten de week om bieden we altijd een vegetarische variant aan. Zo proberen we bewustwording te creëren, zonder dat je zegt dat iets moet of niet mag. Ook thuis doen we mee aan de Nationale Week Zonder Vlees. Vijf jaar geleden heeft mijn zus tijdens de Week Zonder Vlees een vegetarisch diner gekookt op mijn verjaardag. Dat was een enorm succes! Inmiddels is dit voor ons thuis normaal geworden.”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Dat ging eigenlijk hetzelfde als hoe ik jaren geleden begon met deelnemen. Ik dacht gelijk: ‘Dit vind ik leuk!’ Voor dat ik het wist, had ik me er al voor aangemeld. Ik kan me heel erg identificeren met de Week Zonder Vlees & Zuivel, vooral omdat er geen oordeel in zit.”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Als bedrijf koken we wel eens zonder zuivel als iemand veganistisch of lactose-intolerant is. Zelf vind ik dat wel heel lastig, ik hou gewoon heel erg van kaas. Wel koop ik steeds vaker plantaardige room en boter. Dat werkt heel goed.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“Het vervangen van zuivel. De Week Zonder Vlees daagde mij vijf jaar geleden uit om volledig vegetarisch te eten, dit is inmiddels voor mij normaal. Nu komt er dus de nieuwe uitdaging: zuivel laten staan. Die uitdaging ga ik met veel plezier aan!”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Mijn favoriete vegetarische recept is lasagne met groene asperges. Dit recept is van origine van Jamie Oliver, maar ik heb er mijn eigen twist aan gegeven. Iedereen, waaronder mijn kinderen en onze klanten, vinden het heerlijk!”

Het recept voor Mirjams lasagne met groene asperges vind je op pagina 70 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine