Hoi Lotte, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Lotte, ik ben 25 jaar en ik werk momenteel op de HR-afdeling van een kledingmerk. In mijn vrije tijd doe ik graag aan sport, zoals boksen, hardlopen of zwemmen. Ik houd daarnaast van gezelligheid en ga dan ook graag naar een festival of feestje.”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Ik heb een bestuursjaar gedaan bij TOP-Week, de studenten introductieweek van Tilburg. Een bestuursgenootje at al langer vegetarisch en zij daagde het hele bestuur uit om mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees. Dat hebben we gedaan. Na het meedoen aan de Week in 2019, eet ik veel minder vlees en ben ik me ook steeds meer bewust van de impact die vlees eten heeft op het milieu.”

Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Door mijn bestuursgenootje dus! Die had al eerder meegedaan aan de Nationale Week Zonder Vlees. Zodoende ken ik de Week ook.”

Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Ja, in 2019 was de eerste keer dat ik meedeed, sindsdien doe ik elk jaar mee. Wel moet ik zeggen dat ik het eerste jaar het lastigste vond, omdat je dan nog heel erg denkt: hoe ga ik dit aanpakken? Nu zit het meer in mijn ritme en is het standaard dat ik geen vlees eet. Ook merk ik dat steeds meer mensen in mijn omgeving er rekening mee houden, terwijl ik een aantal jaar geleden nog gek werd aangekeken als ik voorstelde om vegetarisch te eten.”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Toch wel om meer bewustwording te creëren. Ik kom uit een klein dorp in Brabant, waar het niet zo vanzelfsprekend is om geen vlees te eten en mensen nog heel erg bezig zijn met traditioneel bourgondisch eten. De Week Zonder Vlees & Zuivel is dan wel hét moment om anderen bewust te maken. Ik hang nu door heel Nederland! Mensen zullen denken: ‘huh, wat is dat dan?’ en worden hopelijk geïnspireerd door mijn recept of verhaal. Ik vind het mooi dat ik hierdoor bij kan dragen om het gesprek op gang te brengen.”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Ik eet toevallig de laatste tijd veel sojayoghurt. Ik vind dat eigenlijk veel lekkerder dan normale yoghurt. Maar bijvoorbeeld kookroom, dat gooi ik nu nog overal doorheen. Hier kan ik natuurlijk ook gewoon een plantaardige vervanger voor kiezen. Dit vind ik heel leuk aan de toevoeging ‘& Zuivel’. Je wordt geïnspireerd om nog plantaardiger te gaan eten en zuivel vervangers te ontdekken.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“Het punt waar ik in 2019 tegenaan liep met vlees, heb ik nu met zuivel. Dat is voor mij dus een uitdaging dit jaar!”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Mijn favoriete gerecht is een zoete aardappelstamppot met spinazie, tomaatjes, vega spekjes en zongedroogde tomaatjes. Iedereen reageert er altijd heel erg positief op. Het gerecht kun je goed voor een grote groep mensen maken en je voegt heel makkelijk extra smaakmakers toe zoals geitenkaas of een handje nootjes.”

Het recept voor Lotte’s zoete aardappelstamppot vind je op pagina 67 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.