Hoi Hanno, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Hanno en ik ben 28 jaar. Ik ben afgestudeerd als meubelmaker en na een tijd in Australië te hebben gewoond, ben ik in Arnhem beland. Ik werk nu voor smaakpark Ede, een bijzonder horecaconcept, waar je van alles beleeft op culinair gebied. Hier ben ik veel dingen aan het bouwen. We hebben op het park een oude gymzaal omgetoverd tot een ware foodhall, supertof om aan te werken.”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Ik heb er steeds meer mee de laatste jaren! Ik ben zelf gestopt met het eten van varkensvlees toen ik twintig was, gewoon omdat het mij niet aanstond. Ik woonde toen nog in Ede. Een paar jaar later verhuisde ik naar Amsterdam, wat weer een hele andere omgeving is dan waar ik vandaan kom. Ik denk dat ik in deze tijd bewuster ben geworden van alles wat we als mensen consumeren. Maar het ging echt snel toen ik mijn vrouw heb leren kennen, die at al vegetarisch. Daar ga je dan toch een beetje in mee, het is tenslotte leuker als je dit samen doet. We proberen eigenlijk volledig plantaardig te eten, maar soms mis je toch een eitje tijdens het ontbijt in het weekend of een kaasplankje. Daar geef ik dan soms wel eens aan toe. Onze consumptie van vlees staat echter wel op een nulpunt.”

Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Vorig jaar heb ik het opgepikt in een supermarkt. Toen heb ik mezelf aangemeld voor de nieuwsbrief. Deze staat elke maand vol met goede vegetarische recepten, dus zo kon ik ook een aantal nieuwe recepten aan mijn vrouw laten zien.”

Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Sinds vorig jaar dus! Dit wordt mijn tweede keer.”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Ik vind het leuk om anderen te laten zien hoe makkelijk het is om minder vlees te eten. Veel van mijn vrienden vinden het leuk om te zien hoe goed plantaardige alternatieven kunnen zijn. Toch houden veel mensen nog vast aan hun oude routine, dat snap ik ook wel. Ik heb ook niet elke avond de energie om iets nieuws te proberen. Maar als je stapsgewijs begint met het gebruiken van alternatieven, dan komt het steeds meer in je routine. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om hiermee bezig te zijn voor het milieu. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp met veel melkveehouders en bewonder de aandacht en liefde voor het vak. Maar ik weet ook wat er niet klopt in het systeem van melkoverproductie en de vleesindustrie. Het voelt daarom goed om te zoeken naar duurzamere alternatieven.”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Bijna altijd, afgezien van af en toe een flat white of een kaasplankje. Het ambacht van kaas maken vind ik mooi, er zijn genoeg boeren die duurzame kazen maken. Dan vind ik het prima, maar ik eet het niet te vaak.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“Ondanks dat ik al niet veel zuivel meer eet, zal het niet eten van kaas toch de grootste uitdaging zijn.”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Mijn vegetarische recept is flammkuchen met zuurkool en vega worst. Het is misschien niet het meest gezonde recept, maar het is echt comfortfood en helemaal plantaardig te maken. De zuurkool maak ik regelmatig zelf, dat is helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen kool, zout, een weckpot en een beetje geduld nodig.”

Het recept voor de flammkuchen van Hanno vind je op pagina 71 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine