Hoi Dina, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik ben Dina, moeder van een zoon van 12. Ik werk als begeleider van de dagbesteding in de gehandicaptenzorg en doe daarnaast de studie Social Work.”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Toen ik zwanger werd, begon ik meer na te denken over mijn dagelijkse voeding. Ik at natuurlijk niet meer voor mij alleen. Ik verdiepte me in wat er allemaal met ons voedsel, en dus ook met vlees, gebeurt. Ik vroeg me toen af: wil ik dit wel aan mijn kindje geven? Ik realiseerde me daardoor dat ik bewuster bezig wil zijn met wat ik eet, voor mijzelf én voor mijn kind. Zo ben ik mij steeds meer in vegetarisch eten gaan verdiepen.”

“Sinds een jaar kook ik alleen maar vegetarisch. Ik was eigenlijk al een hele tijd bezig met minderen van mijn vleesconsumptie, maar ik at nog wel eens vlees. Begin 2021 heb ik meegedaan aan een groente challenge, waarin je 30 dagen plantaardig eet. Dat beviel zo goed dat ik mijn eetpatroon blijvend heb aangepast. Het is gewoon zo makkelijk én lekker! Na de challenge dacht ik: waarom zou ik nu teruggaan naar vlees? Ik kook nu zelfs veel veganistisch, die overgang is heel soepel gegaan. Ik vind het een ontzettend leuk en leerzaam proces.”

Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Ik ben heel veel met voeding bezig, dus volgens mij zag ik het ergens voorbij komen en heb ik me aangemeld voor de eerste editie en de nieuwsbrief.”

Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Jazeker! Ik deed de allereerste editie in 2018 al mee.”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Ik ben eigenlijk altijd bezig geweest om mijn omgeving bij mijn vegetarische voedingspatroon te betrekken. Zo kookte ik in de eerste Week Zonder Vlees in 2018 veganistisch voor mijn Bijbelkring. Gewoon laagdrempelig een curry. Als ik iets ontdek wat het leven een stukje beter maakt en zo makkelijk is, dan wil ik dat graag delen. Dan wil ik dat andere mensen dat ook weten en ontdekken. Zo heb ik ook vega-vrijdag geïntroduceerd op mijn werk. Ik werk in de gehandicaptenzorg. We maken bijvoorbeeld wel eens samen soep, en dan vraag ik welke groente ze erin willen. Op deze manier kunnen ze zelf bepalen wat ze eten en dat vinden ze heel leuk. Al mijn cliënten merken nu dus ook hoe makkelijk en lekker het is om vlees te laten staan en zijn super enthousiast. Dat maakt mij ontzettend blij! Toen ik deze ambassadeursoproep zag, dacht ik: nu kan ik een nóg groter publiek laten zien hoe leuk en makkelijk vegetarisch eten is. Zo probeer ik een beetje licht te verspreiden, overal waar ik heen ga.”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Ja, ik kook eigenlijk nooit met zuivel.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“Omdat ik zelf al weinig kook met zuivel, is het voor mij niet zo lastig. Mijn zoontje eet echter graag kaas op brood, dus voor hem wordt een weekje geen zuivel in huis wel een uitdaging. Echter vindt hij plantaardig eten steeds leuker. Laatst zag hij iemand op school met kipfilet op zijn brood, wat hij daarna ook graag wilde. Dus dan daag ik hem uit en zeg ik: “zoek maar een plantaardige kipfilet uit”. Dat heeft hij toen gedaan, en dat vind ik heel stoer! Dat had ik hem een jaar geleden niet zien doen.”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Ik ben half Nederlands en half Ghanees. In de Ghanese keuken wordt áltijd vlees of vis gebruikt, dus zie ik het als een uitdaging om typisch Ghanese gerechten veganistisch te maken. Daarnaast voeg ik vaak typisch Nederlandse ingrediënten toe. Zo ook aan mijn favoriete gerecht, namelijk kruidige rijst met boerenkool. Met dit recept maak je Ghanese jollof rijst, dat is een maaltijd die altijd tijdens feesten op tafel komt te staan. Meestal wordt daar kip bij geserveerd, maar dat heb ik weggelaten. Aan het gerecht heb ik boerenkool toegevoegd. Zo heb je een half Ghanees en half Nederlands feestje op je bord, net zoals ik!”

Ben je benieuwd naar Dina’s recept? Je vindt het recept op pagina 68 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.