Vertel, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Jason Tjon Affo, en ik werk in een bar genaamd Pamela in de keuken. Daar maak ik eten. Daarnaast fotografeer ik en maak ik kookboeken. Alles draait dus eigenlijk om eten in mijn leven. Ik vind het leuk om dingen te creëren en eten speelt daar een grote rol in. Qua fotografie doe ik vooral food fotografie, maar af en toe ook wel eens stillevens. Ik heb ook de fotografie voor mijn kookboeken gedaan. Ik hoop mensen te laten zien dat je met eten zonder vlees en zuivel geen compromissen hoeft te maken. Ook wil ik graag het geluk en genieten van het eten delen met anderen.
Wat zijn voor jou de redenen om geen vlees en zuivel te eten?
Vlees en zuivel is niet duurzaam. Ook vind ik het belangrijk om goed te kijken naar hoe we met levende wezens omgaan. Het is nu een mooi punt om te kijken waar we nu staan en waar we naartoe moeten. Het hangt natuurlijk altijd af van iemands omstandigheden (o.a. cultuur, middelen, omgeving) wat er haalbaar is bij het eten van minder vlees en zuivel. Voor mij is het makkelijk, vanwege waar ik woon bijvoorbeeld. In een grote stad heb je heel veel plantaardige opties. Ik zie ook in dat niet iedereen de luxe heeft om te kiezen wat je eet. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor een ander. Het is altijd goed om hier rekening mee te houden. Wel wil ik een wereld creëren waarin er steeds meer plantaardig wordt gegeten en wil ik mensen inspireren om als samenleving steeds meer die richting op te gaan.
Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en heb je wel eens meegedaan?
Ik zie de campagne elk jaar voorbijkomen op social media, maar omdat ik al negen jaar plantaardig eet heb ik nooit de drang gevoeld om mee te doen. Voor mij is elke week een week zonder vlees en zuivel!
Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Zelf eet ik nu al negen jaar plantaardig. Omdat het voor mij zo goed werkt wil ik anderen laten zien dat het kan. Toen ik veganistisch ging eten, merkte ik eigenlijk dat ik helemaal geen concessies hoefde te doen. Het kostte misschien wat werk aan het begin om me aan te passen, maar ik ben erbij gebleven. Het is nu mijn nieuwe normaal geworden en ik geniet volop van mijn eten. Ik ben er misschien zelfs nóg meer van gaan genieten.
De reden dat ik kookboeken ben gaan maken, is omdat ik mensen wil laten zien dat je ook heel lekker kunt eten zonder vlees en zuivel. Voor mij is eten is ook heel erg verbindend. Door te eten zonder vlees en zuivel kun je er net zo goed van genieten, het delen met je naasten en ook je cultuur behouden. Ik hoop mensen dat in te laten zien.
Wat is jouw grootste uitdaging als veganist?
Ik vind het nu niet meer uitdagend, maar aan het begin was het normaliseren om mij heen de grootste uitdaging. Mijn familie was wel een beetje in shock toen ik veganistisch ging eten. Negen jaar geleden was het ook wel anders en werd het nog niet zo normaal gevonden om geen vlees en zuivel te eten. Nu zie je overal om je heen plantaardige producten en worden deze ook gekocht door niet-veganisten. Inmiddels is mijn omgeving eraan gewend en wil iedereen eigenlijk altijd dat ik plantaardig voor ze kook.
Kun je iets vertellen over jouw favoriete recept zonder vlees en zuivel? Hoe ben je daarop gekomen?
Mijn favoriete recept is pom, een ovengerecht uit de Surinaamse keuken. Voor mij straalt het comfort en warmte uit. Mijn familie is van Surinaamse afkomst en wij aten dit gerecht altijd bij speciale gelegenheden zoals kerst of een verjaardag. Het brengt mij daarom helemaal terug naar leuke momenten in mijn kindertijd. Het is voor mij ook het symbool voor de verbinding die mensen voelen als ze samen eten. Pure nostalgie dus.
Wat is jouw ultieme tip voor beginnende vlees- of zuivelminderaars?
Eet wat je lekker vindt. Probeer alternatieven te vinden voor de gerechten die je het allerlekkerst vindt, maar dan zonder vlees en zuivel. Er is zoveel materie, zoals kookboeken en blogs vol met recepten. Begin dan met de dingen die je al heel lekker vindt. Je zult erachter komen dat je veel gerechten ook zonder vlees of zuivel kunt maken. Dit geldt trouwens niet alleen voor recepten: je kunt ook op zoek naar vegan restaurantjes bijvoorbeeld.
Bonustip: mocht je nog receptinspiratie zoeken, bekijk dan ook eens een van mijn drie plantaardige kookboeken. De meeste recepten zijn toegankelijk en soms zit er ook wat uitdagends tussen. Alles zit in ieder geval vol met smaak! De boeken zijn super geschikt voor beginnende vlees- en zuivelminderaars.
Mijn favoriete recept: Surinaamse pom
Pom is echt mijn all time favorite gerecht. Pom is een gerecht uit de Surinaamse keuken en het is voor mij heel nostalgisch omdat wij het vroeger altijd aten bij verjaardagen en feestjes. Ik koppel het eten van deze comfort meal dan ook aan liefde voor eten en deze liefde delen met je naasten. Dit recept is een veganized versie van het origineel en je kunt het zowel serveren op een broodje of met rijst. Mijn ingrediënten koop ik het liefste bij de Aziatische of Surinaamse supermarkt, daar kun je het hoofdingrediënt pomtajer vaak vinden in de vriezer! Groenten koop ik het liefste biologisch bij de groenteboer.
Ingrediënten
voor 8 personen
voor de pom
1 kg pomtajer, geraspt
1 citroen, het sap
1 sinaasappel, het sap
40 g selderij, fijngesneden
3 el suiker
3 el piccalilly
¾ tl vijfkruidenpoeder
zonnebloemolie
zout en peper
voor de tofu
6 teentjes knoflook
1 blok (550 g) tofu, uitgelekt en in blokjes
1 rode peper, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
3 tomaten, fijngesneden
350 ml groentebouillon
1 el sojasaus
1 el suiker
½ tl piment
½ tl vijfkruidenpoeder
overig
30 g plantaardige boter
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175°C
2. Verhit zonnebloemolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en bak de ui en de knoflook 3-4 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Voeg de tomaat, rode peper en vijfkruidenpoeder toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg 250 ml bouillon en de overige ingrediënten voor de tofu toe en laat op lage temperatuur pruttelen en roer regelmatig door. Zodra het grootste gedeelte van het vocht uit het mengsel is opgenomen voeg je de overige bouillon toe. Laat nog 10 minuten zacht pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
3. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de pom in een kom en hussel het geheel door elkaar.
4. Verspreid de helft van het pom-mengsel over een ingevette ovenschaal, verdeel hierover de tofu maar houd de saus van de tofu apart. Verdeel de rest van het pom-mengsel over de tofu en verdeel hier weer een laag tofu-saus overheen samen met de plantaardige boter.
5. Bak de pom 90-100 minuten in het midden van de oven totdat deze gaar is geworden.
6. Verdeel de pom over de borden, serveer met rijst en groenten of op een broodje met sambal en ingelegde komkommer.