Vertel, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Felix Meijer, 67 jaar. Sinds 1 augustus vorig jaar ben ik gestopt met werken en heb ik dus veel vrije tijd. Die tijd vul ik met het oppassen op onze vijf kleinkinderen, vrijwilligerswerk in het filmtheater, recenseren van kinder- en kookboeken en werken bij een kaaswinkel. Bij die kaaswinkel verzorg ik proeverijen. Daarnaast hebben we twee Jack Russels. Ook werk ik als figurant in reclamespotjes en series. Voor mijn pensioen heb ik 40 jaar in het onderwijs gewerkt en ben ik onder andere schoolbegeleider, leraar en directeur geweest.
Wat zijn voor jou de redenen om minder vlees of zuivel te eten?
Dat zijn er een aantal. Het begon met alle verhalen over intensieve veehouderij, zoals Wakkerdier.nl vertelde. Wil ik nou die dieren eten, waar zo slecht mee omgegaan wordt? Die bewustwording kwam jaren geleden. Mijn vrouw en ik vroegen ons af: doen we er wel verstandig aan om dit vlees te blijven kopen, zowel voor onze gezondheid als voor het dierenwelzijn? Toen zijn we voor biologisch vlees gegaan. Toch zagen we ook in dat we niet door konden gaan met hoe we nu consumeren. Boeren zijn lang gestimuleerd om op te schalen. Voor toen was het misschien een oplossing, maar nu kan dat niet meer. Er moet iets teruggedraaid worden. Ik zou het goed vinden als mensen vaker voor biologisch en lokaal kiezen en ook gaan minderen met vlees. Iedere dag vlees eten hoeft toch echt niet? We kunnen dat ook beperken tot twee tot drie keer in de week.
Al van jongs af aan eet ik weinig zuivel, omdat ik een melkintolerantie heb. Als ik doorredeneer, vind ik zuivel ook niet diervriendelijk. Het mag van mij allemaal wat minder worden, want nu wordt er zo veel zuivel geconsumeerd dat het niet duurzaam en diervriendelijk is.
Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en doe je al lang mee?
Ik ken de Week al lang en ik vind het magazine handig, omdat daar veel tips en recepten instaan. Ik kan me niet meer goed herinneren hoe ik het ben tegengekomen, maar waarschijnlijk via een nieuwsbrief. Het eerste jaar dat ik het tegenkwam heb ik niet meteen meegedaan, maar het tweede jaar wel, samen met mijn vrouw. Zij is erg goed in recepten vinden en kookt ook veel bij ons thuis. Zij is een grote steun daarin.
Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Ik twijfelde eerst: ben ik wel de persoon om deze boodschap over te brengen? Ik ben namelijk flexitariër. Ik wil wel minderen, maar heb niet het doel om compleet zonder vlees en zuivel te gaan eten. Toch hoop ik mensen met mijn verhaal te inspireren om zelf een stap te zetten. Ik heb een hekel aan belerende mensen, maar wil wel een inspiratie zijn door het goede voorbeeld te geven. Ik vind het leuk om anderen enthousiast te maken door er vol overtuiging over te vertellen. Als anderen er dan mee aan de slag gaan, vind ik dat heel leuk. Als het niet zo is, heb ik er ook vrede mee. Dat vond ik ook het leuke en uitdagende in mijn werk als schoolbegeleider.
Van huis uit heb ik het idee van AVG’tjes meegekregen. Veel mensen uit mijn generatie dachten dat je maaltijd eruit moest zien als een AVG om volwaardig te zijn. Toen ik uit huis ging is mijn gedachte hierover veranderd. Ik wil mensen van mijn generatie meegeven dat zij ook zonder vlees, vis of zuivel volwaardig kunnen eten.
Laat je ook wel eens zuivel staan? Hoe doe je dat tijdens de Week?
Door mijn melkintolerantie laat ik zuivel, zoals melk en yoghurt, bijna altijd staan. Kaas eet ik af en toe wel. Ik werk soms in een kaaswinkel, waar ik ook wel eens een kaasje koop. Bij deze kaaswinkel zijn ze veel bezig met dierenwelzijn, natuur en klimaat door een focus te leggen op biologisch en lokaal. Van af en toe een kaasplankje bij de borrel of na het eten kan ik erg genieten. Als ik zuivel koop kies ik bewust voor biologisch en lokaal.
Dit jaar wil ik de uitdaging van de Week Zonder Vlees & Zuivel voor een hele week aangaan en daarin wil ik als ambassadeur een voorbeeld zijn.
Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
Vooral tijdens de lunch vind ik het moeilijk om niet voor vleeswaren te kiezen. Toen ik nog werkte had ik veel minder tijd voor de lunch. Bij een drukke week ging ik dan meer voor gewoonte. Omdat ik zelf geen fan ben van vlees-imiterende producten kies ik liever voor iets compleet anders, zoals hummus, fruit- of groentespread. Een salade of ander gerecht maken voor de lunch vond ik toen teveel moeite, maar daar heb ik nu tijd voor.
Omdat ik minder vlees als broodbeleg wilde gaan gebruiken, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven zonder vlees en zuivel. En als je je erin verdiept blijken er veel meer mogelijkheden te zijn dan ik dacht, vooral in de groentespreads. Dat toont ook weer aan: op zoek gaan naar alternatieven helpt om in te zien wat voor andere mogelijkheden er zijn. De Week Zonder Vlees & Zuivel biedt daar een mooie uitdaging voor.
Kun je iets vertellen over jouw favoriete recept zonder vlees en zuivel? Hoe ben je daarop gekomen?
Ik vind het lastig om één gerecht als favoriet te noemen, omdat ik veel favorieten heb. Maar ik kies toch voor sticky tempeh met rijst en sperziebonen. Ik heb het op Pinterest gevonden en ik heb er een eigen draai aan gegeven door er pindasaus aan toe te voegen. Ik haal veel van mijn inspiratie van Pinterest en maak mapjes per soort recept. Hierdoor eten we vaak nieuwe dingen.
Wat is jouw ultieme tip voor beginnende vlees- of zuivelminderaars?
Neem je voor om klein te beginnen, bijvoorbeeld met één dag. En kijk wat je op die dag kunt eten. Wees daar tevreden over. Als ik zelf iets doe, zoals het maken van goede voornemens, merk ik dat ik het gelijk groot wil aanpakken, waardoor het vaak toch mislukt. Eén dag in de week voelt misschien als niks, maar als je erover nadenkt kan dit eigenlijk al heel veel effect hebben, bijvoorbeeld in enthousiasme en in het zien van mogelijkheden. Dat maakt het ook makkelijker om een vervolgstap te maken.
Door aan deze Week mee te doen, al is het maar voor een dag of een maaltijd, ervaar je of minder vlees en zuivel eten ook bij jou past. Bij mij in ieder geval wel!
Mijn favoriete recept: Sticky tempeh
Ik maak veel gebruik van Pinterest voor receptinspiratie. Op Pinterest kwam in een recept tegen met sticky tempeh. Daarna heb ik er satésaus en gebakken uitjes aan toegevoegd, om er een eigen draai aan te geven!
Ingrediënten
voor 2 personen
1 teentje knoflook, geperst
½ rode peper
400 g sperziebonen
400 g jasmijnrijst
150 g plantaardige satésaus
125 g cassavekroepoek
zonnebloemolie
voor de sticky tempeh
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode peper, in ringen
400 g tempeh, in plakken
2 cm gember, geschild en geraspt
6 el ketjap manis
4 el bruine basterdsuiker
4 el sojasaus
Bereidingswijze
1. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de tempeh 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleurt. Leg apart op een stukje keukenpapier.
2. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.
3. Verhit opnieuw zonnebloemolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en bak de gember met de knoflook 2-3 minuten totdat deze beginnen te geuren. Voeg de overige ingrediënten voor de sticky tempeh toe en laat op middelhoge temperatuur pruttellen tot er een stroperige saus ontstaat. Voeg de tempeh toe en schep goed door.
4. Verhit zonnebloemolie in een wokpan op hoge temperatuur en roerbak de sperziebonen 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Voeg de knoflook en ½ rode peper toe en bak nog 2-3 minuten mee.
5. Verdeel de sticky tempeh over de borden, serveer met de boontjes, rijst, cassavekroepoek en satésaus.