Vertel, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Bas van den Biggelaar en ik ben ontwerper, fotograaf, illustrator en animator. Een hoop creatieve dingen dus! Ik heb twee dochters, Fientje (13) en Loesje (11), één in de brugklas en de ander in groep 8, en een hele lieve vrouw Jaantje. Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven en woon nu alweer zo’n 15 jaar in Boxtel. Naast mijn werk ben ik dol op het maken van muziek. Het maakt niet uit wat voor genre, als het maar herrie maakt!
Wat zijn voor jou de redenen om minder vlees of zuivel te eten?
De voedselindustrie. Ik vind het niet nodig om het elke dag te eten en vind dat er veel te veel vlees (en zuivel) wordt geproduceerd. Daarnaast woon ik in de buurt van varkensslachterij Vion in Boxtel. De vrachtwagens vol varkens, maar ook de slachtgeuren en geluiden, zijn dan ook erg confronterend voor mij als flexitariër. Thuis eten we al weinig vlees en als we het toch kopen, probeer ik te kiezen voor meer verantwoord vlees. Zonder vlees eten is net zo lekker als met vlees. Nederland produceert nu genoeg vlees voor de hele wereld, dat is absurd. Het is belangrijk om landen die het nodig hebben te helpen, maar of vrachtwagens vol varkens de oplossing zijn… Dat denk ik niet. Het is echt een kwestie van vraag en aanbod, dus om iets te veranderen moet onze consumptie echt omlaag!
Daarnaast probeer ik een goed voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. Klimaat, gezondheid en dierenwelzijn hangen voor mij samen. Het is zo’n complex probleem. Daarom probeer ik zelf actief een verschil te maken als consument, door een focus te leggen op lokaal, seizoensgebonden eten, het tegengaan van verspilling en bijvoorbeeld duurzame energie. Onze familie is heel bewust met eten bezig, daar hoort vleesminderen ook bij. Thuis drinken we melk eigenlijk nauwelijks, kaas wordt wel veel gegeten. Veganistische kaasvervangers die lekker zijn ben ik nog niet tegengekomen.
Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en doe je al lang mee?
Mijn vrouw heeft mij er 3 jaar geleden over verteld, sindsdien doet onze familie elk jaar mee. Wat ik wel merkte was dat na het toevoegen van ‘& Zuivel’ aan de campagne het me iets minder makkelijk afging. Maar het vleesminderen gaat eigenlijk al heel goed! Sinds het meedoen is ons normale eetpatroon ook aangepast. Het experimenteren met nieuwe producten en gerechten heeft de manier hoe wij eten veranderd. Nu eten we nog maar zo’n drie keer per week vlees. Eerst was dat echt meer!
Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Ik vind het belangrijk dat we goed omgaan met de planeet. Daarnaast is het ook betaalbaarder. Ik heb zelf niet het doel om vegetariër te worden, maar wil wel dat we samen wat bewuster omgaan met de dieren en de planeet. Als iedereen een beetje zijn best doet, kan het veel beter gaan met onze wereld. Als ambassadeur wil ik het goede voorbeeld geven, ook juist om andere flexitariërs dat extra stapje te laten zetten.
Laat je ook wel eens zuivel staan? Hoe doe je dat tijdens de Week?
Thuis drinken we eigenlijk nooit melk, maar we eten wel yoghurt, vla en kaas op basis van zuivel. Tijdens de Week dit jaar gaan wij de challenge aan om zuivel ook te laten staan. We hebben al gepland staan om dan alternatieven te gaan proberen.
Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
Kaas. Of het nou op de lasagne is, op een borrelplank, of op een boterham. Dat zou ik echt het meest missen. Tijdens de Week gaan we wel de alternatieven proberen en we zijn erg benieuwd of het gaat bevallen. Het moet wel echt lekker zijn, want anders zou het niet iets blijvends zijn. Vooral met de lunch zou ik kaas heel erg missen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat ik alsnog lekker kan lunchen zonder zuivel als ik iets beter rondkijk naar wat er al in de supermarktschappen ligt. Ik kies dan wel liever voor iets anders dan een imitatie van een dierproduct. Hoewel, de plantaardige hamburger van deze fotoshoot smaakte wel erg goed! Ook de zuivelvrije kaasvervanger erop! Misschien gaan we dus toch ook wat vervangers proberen.
Kun je iets vertellen over jouw favoriete recept zonder vlees en zuivel? Hoe ben je daarop gekomen?
Mijn favoriete recept is een wokgerecht met noedels en paddenstoelen. Het is super simpel, iedereen kan het maken. Het snijwerk is het meeste werk, het bereiden zelf duurt misschien maar een kwartiertje. Ik ben dol op Aziatische smaken zoals peper, gember en knoflook omdat dit superveel smaak toevoegt! Maar de ultieme smaakmaker? De paddenstoelen! Door ze los te bereiden worden ze extra smaakvol en krijgen ze een lekkere textuur. Thuis houden we ook vaak aanbiedingen in de gaten en kiezen op basis daarvan wat wij gaan koken. Met dit wokgerecht kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Mocht je weinig tijd hebben, dan werkt dit gerecht ook super met een zak voorgesneden groenten. Snel en toch supergezond!
Wat is jouw ultieme tip voor beginnende vlees- of zuivelminderaars?
Experimenteer! Wees niet bang om iets nieuws te proberen, door dingen te testen kun je namelijk uitvinden wat voor jou werkt. Wij experimenteren zelf ook veel thuis. De kinderen zijn gelukkig makkelijk en eten alles, dat scheelt! Mijn jongste dochter wil later kok worden en kookt ook wekelijks een gerecht bij ons thuis. Dat is meestal heel succesvol, maar laatst maakte ze een pasta met kiwi erin. Dat was wat minder… Het laat wel zien dat onze hele familie van experimenteren houdt!
MIJN FAVORIETE RECEPT: WOKGERECHT MET NOEDELS, KASTANJECHAMPIGNONS, WITTE KOOL EN PAPRIKA
vegan
Dit wokgerecht is geschikt voor elk moment! Het is één van de gerechten die mijn vader vaak kookte. Dit recept ken ik dan ook helemaal uit mijn hoofd. Ik experimenteer graag met verschillende texturen en smaken, zoals je in de Aziatische keuken ook regelmatig ziet. Ik heb voor dit gerecht gekozen omdat de ingrediënten en specerijen in dit gerecht van zichzelf al een heerlijke smaak geven, zodat je vlees nooit zal missen!
Ingrediënten
voor 4 personen
5 teentjes knoflook, in dunne plakjes
3 rode paprika’s, in reepjes
3 rode uien, gesnipperd
300 g witte kool, fijngesneden
200 g cashewnoten
250 gr wok noedels
3 el ketjap
1 el sriracha
4 cm gember, julienne gesneden
olijfolie
voor het champignonmengsel
500 g kastanjechampignons, in plakjes
3 el gembersiroop
3 el sweet chilisaus
Bereidingswijze
1. Bak de cashewnoten 10 minuten in een koekenpan zonder olie op middelhoge temperatuur totdat deze goudbruin kleuren en hun olie loslaten. Schep regelmatig om. Zet daarna apart.
2. Bereid de noedels volgens de instructies op de verpakking.
3. Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de ingrediënten voor het champignonmengsel 5-6 minuten totdat de champignons goudbruin kleuren.
4. Verhit olijfolie met de sriracha en ketjap in een wokpan op middelhoge temperatuur en bak hierin de ui, knoflook en gember 3-4 minuten totdat deze beginnen te geuren. Voeg de paprika toe en roerbak 5-6 minuten op hoge temperatuur. Voeg als laatste de witte kool toe en roerbak nog 5 minuten mee totdat de groenten goudbruin kleuren. Voeg de noedels toe en schep om.
5. Verdeel de noedels over de borden, serveer met het champignonmengsel en de cashewnoten. Garneer eventueel met wat gebakken uitjes en sambal.