Nationale Week Zonder Vlees roept op tot meer politieke betrokkenheid

Amsterdam, 5 maart 2019 – Welke rol heeft de Nederlandse overheid in een landelijk minder-vlees-initiatief dat gesteund wordt door 69 partners en tienduizenden Nederlanders in beweging brengt? Nationale Week Zonder Vlees nodigde alle fractieleden individueel uit tot deelname, op veel reacties wordt nog gewacht.

Hulde voor de PvdD, een deel van de PvdA, twee D66-ers en één GroenLinks fractielid
Vanzelfsprekend kreeg de Nationale Week Zonder Vlees direct steun van de voltallige fractie van de Partij voor de Dieren. Daarnaast reageerde de helft van de PvdA-fractie positief: Lilianne Ploumen, William Moorlag, John Kerstens en Kirsten van den Hul zullen van 11-17 maart het vlees laten staan. Ook D66-ers Tjeerd de Groot en Joost Sneller bevestigden hun deelname, evenals GroenLinks fractielid Laura Bromet. Alle andere fractieleden hebben zich ofwel afgemeld, of geven tot op heden niet thuis. Nationale WeekZonder Vlees roept hen op ook uit de comfortzone te komen en het vlees een week te laten staan. Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de campagne: “Ik zou de politici graag willen vragen als burger mee te doen. Wat mij betreft hoeft dit niet te leiden tot een politiek standpunt, eet gewoon – net als tienduizenden Nederlanders – een weekje geen vlees. Kleine moeite toch?”

Nationale Week Zonder Vlees wordt landelijk gedragen
Van 11-17 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Eerder al werd bekend dat de campagne gesteund wordt door 69 partners waaronder bijna alle grote supermarkten, vele producten en groenteverwerkers, maar ook Triodos Bank, Philips, Shell en de Provincie Overijssel. Daarnaast wordt de Nationale Week Zonder Vlees vanuit de maatschappij breed ondersteund: restaurants, cateraars, scholen en gemeenten haken aan. Vanuit de politiek is de aandacht tot op heden beperkt. In lijn met de kamervragen die Esther Ouwehand (PvdD) aan alle ministeries gesteld heeft, vraagt de Nationale Week Zonder Vlees: wat zou de rol moeten zijn van de nationale overheid in zo’n landelijk gedragen initiatief dat volledig in lijn ligt met de gestelde klimaatdoelstellingen?

– – –

Over Nationale Week Zonder Vlees
Van 5-11 maart 2018 vond de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland. Van 11-17 maart 2019 vindt de tweede editie plaats. Deze jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër. Inmiddels is de Nationale Week Zonder Vlees onderdeel van Stichting Nationale Week Zonder Vlees en kent een officiële ANBI-status. Het doel van de campagne is Nederland opeen concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Kijk voor meer informatie over de campagne en de stichting op weekzondervlees.nl.

Meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen?
Neem contact op met Stichting Nationale Week Zonder Vlees: Isabel Boerdam (voorzitter) via weekzondervlees@gmail.com .