Zo maak jij je plantaardige maaltijd gezond én lekker 

Hoe ziet een gezonde plantaardige maaltijd eruit, wat kun je doen om er ook een lekkere maaltijd van te maken en wat nou als je geen tijd hebt om in de keuken te staan? Samen met het Jumbo Foodcollege hebben we de antwoorden op deze vragen op een rijtje gezet. Met deze tips geniet jij van goede en lekkere plantaardige gerechten!  

 

Een bord vol groente 

Groenten zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Hartstikke gezond dus, en belangrijk om toe te voegen aan jouw maaltijd. Het Voedingscentrum raadt aan om per dag minimaal 250 gram groente te eten. Maar je raadt het al… de gemiddelde Nederlander eet slechts 150 gram per dag! Hoe je dan wel zorgt dat je genoeg groente binnenkrijgt? Een goede vuistregel is om de helft van je bord bij de warme maaltijd te vullen met groente. Verder is een goede manier om meer groente te eten het over de dag verspreiden, bijvoorbeeld door te lunchen met een groentesoep of snackgroenten te nemen als tussendoortje. Maar ook een avondmaaltijd vol groente kun je spannend maken: je kunt groente koken, stomen of roosteren in de oven. Al deze bereidingswijzes geven een andere smaakbeleving! 

 

Plantaardige krachtpatsers  

Als je (vaak) plantaardig eet is het belangrijk om ook op je eiwitten te letten. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige krachtpatsers te vinden! Er is wel een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Veel plantaardige eiwitten bevatten minder essentiële aminozuren, of niet in de juiste verhouding. Het is dus belangrijk om verschillende eiwitbronnen te combineren, zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Zorg dus dat je op een dag bijvoorbeeld zowel peulvruchten, granen als noten eet. Hoe? Vul je lasagne met linzen en neem als tussendoortje een handje noten. Zo makkelijk kan het zijn!  

 

Spice it up 

Tenslotte kun je je gerechten extra aantrekkelijk maken door smaakmakers toe te voegen. Het liefst gebruik je hiervoor natuurlijke kruiden en specerijen uit je keukenkastje. Deze bevatten, anders dan veel kruidenmixen, geen toegevoegde suikers of zout. Maak bijvoorbeeld je traybake met aardappels en groente extra lekker met een paar takjes rozemarijn, en geef je pasta met aubergine een lekker rokerige smaak met gerookt paprikapoeder. Experimenteer ook eens met citroensap en een beetje citroenschil, wat andere smaken goed naar boven haalt en een frisse twist geeft aan jouw gerechten. Zo maak je jouw plantaardige maaltijd om te smullen!  

 

Ga voor gemak 

In ons drukke bestaan hebben we ook wel eens geen zin of tijd om in de keuken te staan. Voor die momenten hebben wij voor jou de gouden tip! Veel gezonde en lekkere plantaardige maaltijden kun je namelijk versbereid vinden bij Jumbo. Bij het Foodcollege, het kennis-, ontwikkel- en trainingscentrum van Jumbo, worden deze maaltijden ontwikkeld en zijn ze altijd op zoek naar gezonde en lekkere plantaardige samenstellingen. Naast maaltijden vinden ook veel verschillende innovatieve plantaardige producten na veel testkoken vanuit het Foodcollege hun weg naar de schappen. Eveline van den Brink, product development manager bij Foodcollege, is trots op de innovatieve, smaakvolle plantaardige producten die afgelopen tijd het levenslicht zagen. “Neem bijvoorbeeld onze vegan ‘coquilles’ gemaakt van oesterzwammen, of onze vegan aubergine ‘shoarma’, waarmee we afgelopen jaar zelfs de Gezonde Innovatie award hebben gewonnen!” 

 

Het Jumbo Foodcollege speelt, samen met de Category Managers, een belangrijke rol in de doelstelling van de supermarktketen: in 2030 is 60% van de verkochte kilogram eiwit plantaardig. Samen met startups en kennisinstituten richt het Foodcollege zich daarnaast op bijzondere ontwikkelingen zoals het ‘verbouwen’ van zeewier in Nederland, ook wel het eiwit van de toekomst genoemd. Door voortdurend het aanbod vlees-, ei- en zuivelvervangers uit te breiden en de huismerkvleesvervangers gelijk met of goedkoper te prijzen dan het dierlijk alternatief, wil Jumbo plantaardige alternatieven voor iedereen toegankelijk maken. Dat is nog eens goed boodschappen doen!