Zo help jij familie en vrienden om ook meer plantaardig te eten

Ga jij tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel de uitdaging aan en wil je daarmee ook de mensen in je omgeving inspireren? Het samen doen is makkelijker en leuker! Daarnaast is het niet alleen handiger bij etentjes, maar maak je ook meteen dubbel zoveel positieve impact als je een vriend of familielid overtuigd om vaker vlees en zuivel te laten staan. Daarom geven we je wat tips om je familie en vrienden te inspireren en motiveren om samen met jou de plantaardige keuken te ontdekken.  

 

Samen koken, samen eten  

Proeven is geloven. Daarom is het belangrijk om je vrienden en familie zelf te laten ervaren hoe smaakvol en veelzijdig plantaardig eten is. Organiseer een wekelijks of maandelijks etentje en ga samen aan de slag met een recept dat jullie lekker lijkt. Of laat iedereen een eigen gang meenemen, van voorgerecht tot dessert, en ontdek zo veel nieuwe smaken en gerechten. Hebben je vrienden of familieleden nog wat hulp nodig, vraag ze dan naar hun favoriete gerecht en help ze het veganizen. Wedden dat ze de vegan versie van hun favoriet ook heerlijk vinden?! 

 

Organiseer een informatief filmavondje 

Als je begint met een nieuw eetpatroon, dan is persoonlijke motivatie heel belangrijk. Of dat nou je eigen gezondheid, het milieu of dierenwelzijn is. Er zijn veel documentaires en video’s te vinden over de voordelen van een (meer) plantaardig dieet. Als je vrienden daar meer over willen weten, nodig ze dan uit voor een filmavondje (met vegan snacks natuurlijk!) en zet een interessante documentaire aan. Denk aan Cowspiracy: The Sustainability Secret, The Game Changers of de recente Netflix-documentaire You Are What You Eat: A Twin Experiment. Discussieer de documentaire na afloop. Misschien zitten er voor sommigen wel motivaties tussen die helpen om te beginnen met een andere levensstijl.  

 

Vega buiten de deur 

Inmiddels is het bij verreweg de meeste plekken echt niet moeilijk meer om vega(n) te eten. Ga je een dagje uit met vrienden of familie, neem ze dan mee naar verschillende horeca en laat ze het zelf ervaren! Ga je tijdens een dagje shoppen bijvoorbeeld langs bij La Place, dan vind je daar heerlijke vega opties voor iedereen. Verras je vega-skeptische oom en tante met een klassieker als een baguette kruidenroomkaas, of geniet met je vriendengroep van een vega loaded fries of een koffie met havermelk. Bij La Place kun je daarnaast terecht voor een vegetarische pita falafel, die lekker fluffy, vetarm en vol van smaak is. Ga je tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel 2024 langs, dan krijg je ook nog eens 50% korting op deze en nog meer vega favorieten! 

 

Ontdek samen nieuwe ingrediënten 

Heb je echte kookliefhebbers in de familie of je vriendengroep, dan komen ze vast weleens op de markt of in de toko. Naast de vegaburger in de supermarkt zijn er nog zoveel plantaardige producten te ontdekken! In Aziatische supermarkten vind je veel plantaardige eiwitbronnen zoals silken tofu en tempeh. En op de markt vind je bijvoorbeeld verse groenten die je de ster van veel gerechten kunt maken. Zet je gemarineerde en geroosterde aubergines of bloemkool in de hoofdrol, dan mis je echt het vlees of zuivel niet. Maak er samen een uitdaging van om bijzondere ingrediënten te vinden en wie weet welke nieuwe favorieten jullie ontdekken!