Zeewier: vlees- én visvervanger!

Om de wereldbevolking in het jaar 2050 nog te kunnen voeden, is het noodzaak om met elkaar te kijken naar alternatieve voedingsbronnen voor vlees en vis. Zeewier is er een van en er bestaan wel 20.000 verschillende soorten, waarvan wij nu al weten dat er 200 soorten eetbaar zijn. Zeegroenten zijn hartstikke voedzaam, en daarnaast is het eten van zeewier vele malen duurzamer dan het eten van vlees. Laat je daarom eens verrassen door alle zeegroenten die er zijn, want onder water ligt een enorme tuin vol lekkers!

 

Van groen en rood tot bruin

Zeewier is een aanduiding voor groepen niet-verwante algen die in de zee leven. Je vindt ze daar in allerlei kleuren, vormen en maten. Zeewieren zijn afhankelijk van zout water, een stevige ondergrond en voldoende licht. Dit is de reden dat ze voornamelijk voorkomen in het Litoraal gebied en bij rotskusten.

In Nederland hebben we ook bepaalde wieren die leven op slechts enkele meters diepte. De reden hiervoor is dat het water niet helder genoeg is om op grotere diepte in de zee voldoende licht te vangen. Bij helder water en andere gunstige omstandigheden kan zeewier tot wel 60 meter lang worden.

 

Essentiële onverzadigde vetzuren

De samenstelling van voedingsstoffen in zeewier varieert per soort. De rode en de groene zeewieren, zoals dulse en nori, bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan de bruine variant. Wat wel alle zeewieren gelijk hebben, is dat ze ideale visvervangers zijn.

Zeewier bevat net als vis veel essentiële onverzadigde vetzuren, de zogenaamde EPA en DHA. Daarnaast bevatten zeewieren over het algemeen veel mineralen. Het blijkt dat er zelfs meer ijzer in zeewier zit dan in vlees of spinazie. Echt ‘popeye-voedsel’ dus!

Voedingsstof Vleesvervanger* Zeewier kelp rauw Runderbiefstuk
Calorieën Geen richtlijn 47 kcal 146 kcal
Ijzer 0,08 mg 2,9 mg 2,8 mg
Vitamine B1 / B12 0,06 B1 / 0,24 B12 0,05 mg B1 0,05 B1 / 1,7 B12
Eiwit (1 g = 4 kcal) 12% van kcal 1,7 g 29,3 g

Bron: waarde per 100 gram, NEVO
* Richtlijn Voedingscentrum: voedingswaarde die vleesvervanger zou moeten bevatten.

 

Een oneindige voedingsbron

Zeewier is een duurzame bron van eiwitten voor zowel mens, dier en milieu. Dat zeewierteelt geen landbouwgrond of zoet water verlangt, en bovendien alle biomassa van zeewier benut wordt, maakt het een duurzamere eiwitbron dan dierlijke producten én veel plantaardige producten. Slechts één zeewierakker ter grootte van Nederland kan al voldoende voedingseiwitten opleveren voor heel Europa. Bovendien als je zeewier goed oogst, blijft het oneindig aangroeien. Duurzame zeewierteelt kan dus een wezenlijke bijdrage leveren aan de voedselvoorziening voor ruim 9 miljard mensen die in 2050 op onze aardbol zullen leven. En dat met maar slechts 2 procent van het totale zeeoppervlak!

 

Zeewier in de keuken

Veel mensen kennen zeewier waarschijnlijk vooral van de Japanse salade, maar je kan er zoveel meer mee. De smaak varieert per soort en ook de bereidingswijze heeft hier invloed op. Er zijn bijvoorbeeld zeegroenten die naar cantharel, rode kool, peper en roomboter smaken. Gekookt zeewier smaakt een beetje zoet, terwijl gebakken zeewier juist vrij zout kan smaken. Het is dus echt de moeite waard om ze te ontdekken.

Nog een leuk weetje: gedroogd zeewier lijkt weinig, maar wanneer dit in water wordt geweld, herstelt het zich tot de oorspronkelijke grootte en vorm. Dit kan tot wel vijf keer opblazen. Als je gedroogd zeewier in de supermarkt prijzig vindt, dan moet je je dus realiseren dat je eigenlijk vijf keer zoveel krijgt voor dat geld. Dan valt het wel weer mee!

Hopelijk is er een onderwaterwereld voor je opengegaan. Met de nu 200 eetbare zeeplanten hoef je je voorlopig nog niet te vervelen! Probeer het eens uit, ga laagdrempelig aan de slag met een snufje zeewier in je eten. Je zult verrast zijn!