Goed eten tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel? Wij helpen je op weg! 

Hoe zorg je ervoor dat je tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel niet alleen vlees en zuivel laat staan, maar dat je het op een gezonde manier doet en er ook nog van geniet? Met deze tips maak je de uitdaging makkelijker en leuker! 

 

Zie het als een avontuur 

Houd jij wel van een uitdaging? Geef jezelf dan een challenge waar je plezier in hebt. Ga bijvoorbeeld een vega(n) kookboek van begin tot eind door, waarbij je een paar keer per week uit dat boek kookt. Zo ontdek je veel nieuwe smaken en gerechten en omdat je een duidelijke afspraak met jezelf hebt is het makkelijker vol te houden. Nog een leuk idee: betrek je vrienden bij de uitdaging en organiseer elke week een etentje waarbij jullie plantaardige gerechten klaarmaken uit een bepaald land. De beste manier om te ontdekken hoe leuk plantaardig koken is! 

 

Variëren kun je leren 

Variatie in je voedingspatroon is belangrijk, of je nou vegetarisch, vegan of flexitarisch eet. Zorg dat je van alle voedingsgroepen, zoals koolhydraten, eiwitten en groenten, genoeg binnenkrijgt en eet alles met mate. Dan heb je al snel een gezond voedingspatroon te pakken. Daarnaast is gevarieerd eten ook een stuk leuker! Pak er verschillende kookboeken bij en maak gerechten uit verschillende wereldkeukens. Of probeer eens variaties op je lunchboterham uit, bijvoorbeeld een goedgevulde tomatensoep of salade. Hoe meer variatie hoe leuker! 

 

Kleine stapjes 

Bij een verandering in je eetpatroon heb je de grootste kans van slagen als je het op je eigen tempo doet. Als je nu dagelijks zuivel of vlees eet, dwing jezelf dan niet om na de Week alle maaltijden volledig plantaardig te blijven eten. Begin met het vervangen van koemelk door havermelk en vervang je boterham met kaas door een boterham met hummus en rauwkost – of een wrap voor de variatie. Kijk in de supermarkt ook eens naar de vegan opties in het kant-en-klare schap, zodat je op een drukke dag met weinig tijd voor koken ook gewoon lekker plantaardig kunt eten.  

 

Goed eten in de supermarkt 

PLUS en Coop waren in 2024 opnieuw partner van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en de campagne sluit perfect aan bij hun ambitie om goed eten voor iedereen toegankelijk te maken. Net als jij houdt PLUS van goed eten met aandacht voor jezelf en de wereld om je heen. PLUS biedt ook vegetariërs, veganisten en flexitariërs een uitgebreid en gevarieerd assortiment vleesvervangers. Zo hebben ze vleesimitatie-burgers in de supermarkt liggen, net als burgers van rode bieten, zwarte bonen of kikkererwten. Naast vleesvervangers wil PLUS consumenten inspireren om ook voor alternatieven te kiezen, zoals granen, peulen, vruchten, noten, pitten en zaden 

 

Alle vlees- en zuivelvervangers die bij de PLUS beschikbaar zijn, zijn ook in de Coop te vinden. Daarnaast vind je op de website van Coop heel wat vegan recepten waar je zeker eens een kijkje wilt nemen! Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel zetten PLUS en Coop het assortiment vega en plantaardig extra in de schijnwerpers. Met handige tips, gezonde en gevarieerde recepten en producten wordt plantaardig eten een feestje.