Duurzaam onderweg: je plantaardige pitstop

Voor mensen die veel met de auto reizen, is er ook langs de weg steeds meer plantaardige eten te verkrijgen. Hierbij gaat het niet alleen om frituursnacks of koeken, maar steeds vaker zijn ook belegde broodjes en warme dranken plantaardig te vinden. In dit artikel lees je hoe je óók onderweg tijdens je broodnodige pitstop kan genieten van gezond plantaardig eten!

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je onderweg bent is het een bekend fenomeen: snel iets te eten scoren om de reistijd zo kort mogelijk te houden. De verleiding is dan groot om voor de makkelijkste, en vaak niet-plantaardige, optie te gaan. Hoe je in deze situaties ervoor zorgt dat je gezond en duurzaam snackt? Denk vooruit! Zorg altijd voor een lang houdbare snack in je tas, zoals bijvoorbeeld een havermoutreep. Maar neem ook je eigen snacks mee. Denk aan vers fruit, noten of groenten en neem deze mee in een herbruikbaar bakje. Deze plantaardige snacks zijn zowel erg voedzaam als duurzaam, en geven je de power die je nodig hebt voor een dag buiten de deur.

 

De plantaardige pitstop

Maar, eerlijk is eerlijk. Je bent niet altijd in de gelegenheid om je reis voor te bereiden. Als je een trip maakt met de auto beland je al snel bij tankstations en wegrestaurants. De algemene perceptie van eten langs de weg is dat het ongezond en niet vers is, en dat er vrijwel alleen vlees-, vis- en zuivelproducten worden aangeboden. Maar gelukkig laten steeds meer locaties langs de Nederlandse wegen zien dat het ook anders kan! Zoals bijvoorbeeld bij Shell Café, waar een steeds uitgebreider vegetarisch assortiment te vinden is. Zo hebben ze bijvoorbeeld focaccia’s met hummus, gegrilde groenten of avocado, verschillende soorten vega hotdogs en verse vega(n) belegde broodjes. Door op steeds meer plekken de plantaardige optie aan te bieden wordt een duurzame keuze steeds makkelijker. Zo ook bij het tankstation!

 

Duurzaam drinken

Naast snacken, is drinken natuurlijk ook belangrijk als je onderweg bent. Ook hier zijn genoeg opties om je autorit duurzamer te maken. Een simpele maar handige stap is het gebruik van een herbruikbare waterfles. Deze kun je vooraf vullen en onderweg vaak gratis bijvullen. Zo verminder je niet alleen de hoeveelheid plastic afval, maar blijf je ook altijd gehydrateerd, waar je ook bent. Een andere tip? Koop een herbruikbare koffiebeker die je standaard in je auto of tas laat. Hiermee kun je altijd een duurzaam koffietje halen bij jouw favoriete koffieplek! En geen zorgen: ook onderweg is koffie met een plantaardig alternatief voor melk steeds beter verkrijgbaar. Bij Shell Café wordt deze zelfs tegen dezelfde prijs als een koffie met koemelk aangeboden. Zo betaal jij niks extra’s voor je plantaardige cappuccino!