De prijs van plantaardig: is het echt zo duur als we denken?

In de keuze voor plantaardig voedsel spelen veel factoren mee. De smaak, beschikbaarheid, maar ook de prijs is belangrijk in het maken van keuzes in de supermarkt of horeca. Sommige Nederlanders dragen de hoge prijs aan als argument om niet wat vaker plantaardig te eten, maar is dat wel terecht? En waar kun je terecht voor plantaardige producten voor een goede prijs?

 

De supermarktschappen liggen vol met kant-en-klare producten zoals vlees- en zuivelvervangers. Vleesvervangers waren bij hun opkomst een stuk duurder dan vlees, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Uit onderzoek van ProVeg uit 2022 blijkt dat het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de afgelopen vijf jaar een stuk kleiner is geworden. Daarnaast heeft ruim de helft van de producten met dierlijke ingrediënten inmiddels een plantaardige variant die even duur of goedkoper is.1 Op deze manier vul je jouw winkelmandje met de meest gangbare plantaardige vervangers voor ongeveer dezelfde prijs als een dierlijk mandje! Bovendien zijn margarine en sojamelk in alle supermarkten goedkoper te krijgen dan de dierlijke variant.

 

Prijs nog steeds belangrijk

Toch blijkt uit onderzoek van ProVeg International dat prijs voor de meeste Europese consumenten nog steeds een reden is om niet wekelijks meer plantaardig te eten.2 Het goedkoper aanbieden van de plantaardige variant ten opzichte van de dierlijke zou daarin een duwtje in de rug kunnen zijn voor mensen die wat vaker voor plantaardig willen kiezen. Als voedselmerken het voortouw nemen om plantaardige producten goedkoper te maken kan daar een grote stap mee worden gezet.

Een partij die daarin graag een voorbeeld wil zijn, is warenhuis IKEA. Zij bieden al hun plantaardige producten voor een lagere prijs aan dan de dierlijke variant. Zo kun je in het IKEA-restaurant voordelig genieten van het bekende gerecht met Zweedse balletjes in een plantaardig jasje. Kies je voor de groenteballetjes, dan kost dit gerecht maar €4,99, terwijl je voor de vleesvariant €6,99 betaalt! IKEA heeft naast de groenteballetjes, ook een 100% plantaardige variant. Bovendien kun je deze plantaardige Zweedse balletjes ook voor thuis kopen in de IKEA Zweedse delicatessenwinkel. En raad eens: IKEA verkoopt wereldwijd wel meer dan een miljard (!) Zweedse balletjes per jaar. Door een plantaardige versie van de geliefde gehaktballetjes aan te bieden, kan IKEA dus een enorme impact maken! En dat doen ze ook: inmiddels kiest 28 procent van de klanten in het restaurant van IKEA voor de vegetarische of plantaardige Zweedse balletjes in plaats van de vleesvariant.

Voor een ideale snack na een lange winkeldag heeft IKEA daarnaast de veggiedog, een vegetarische variant, die met zijn €0,49 maar liefst de helft zo goedkoop is als de kipversie (€0,99)! Helemaal plantaardig gaan? Kies dan voor de plantdog van IKEA! Ook deze is goedkoper dan de kipvariant. Sluit als toetje af met een lekker plantaardig ijsje: deze kost maar €0,79, tegenover €0,99 voor het vanille-softijs. Zo hoeft plantaardig eten ook buiten de deur helemaal niet duurder te zijn!

 

Tips voor plantaardig op budget

Een volwaardig plantaardig dieet bestaat natuurlijk niet alleen uit vervangers, maar ook uit volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten. Deze ingrediënten hoeven ook echt niet duur te zijn. Neem bijvoorbeeld peulvruchten. Deze vormen een belangrijk onderdeel van een (meer) plantaardig dieet omdat ze veel eiwitten bevatten die je anders uit vlees zou halen. Het goede nieuws is dat je ze voor een goede prijs in de supermarkt kunt vinden, zeker als je ze in gedroogde vorm koopt. De gedroogde varianten zijn bovendien lekker lang houdbaar en zijn zeker een stuk goedkoper dan kip. Een ander ingrediënt vol eiwitten? Tofu! Een handige budgettip is om de tofu onbereid te kopen en deze zelf op smaak te brengen met je favoriete specerijen, bijvoorbeeld gerookt paprikapoeder, waardoor je een lekker rokerige smaak krijgt. Tot slot is naar de markt gaan een goede tip om een lading aan budgetvriendelijk groente en fruit te scoren.

Met bovenstaande tips zet jij in no-time een volwaardige plantaardige maaltijd op tafel die écht niet duurder hoeft te zijn dan een dierlijke. En wil je nu inslaan voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel? Breng een bezoekje aan IKEA voor de lekkerste budgetvriendelijke plantaardige opties!

 

Bronnen:

[1] Questionmark (2023), Hoe betaalbaar is plantaardig?, Questionmark: Amsterdam. https://www.thequestionmark.org/download/prijsverschillen-vlees–vleesvervangers-nl-v1.1.nl.pdf

[2] ProVeg International, Innova Market Insights, de Universiteit van Kopenhagen & Universiteit Gent. Plantaardig voedsel in Europa, wat wil de consument? https://proveg.com/nl/plantaardig-voedsel-in-europa-wat-wil-de-consument/