5 redenen om vaker voor biologisch te kiezen

Je staat in de supermarkt vast regelmatig te twijfelen tussen een stuk fruit met bio-sticker en de reguliere, vaak iets goedkopere variant. De keuze is makkelijker dan je denkt, want biologische landbouw heeft veel voordelen ten opzichte van reguliere landbouw als je kijkt naar het klimaat, je eigen gezondheid en die van de natuur. In dit artikel ontdek je 5 redenen om vaker voor biologisch te kiezen!

 

1. Goed voor het klimaat

Sommige keuzes voor het klimaat kunnen groot voelen, zoals het kopen van een elektrische auto, het aanschaffen van zonnepanelen of het kiezen voor een fietsvakantie in plaats van een verre reis. Het goede nieuws: ook met kleine keuzes in de supermarkt kun je impact maken. Wist je dat de voedingssector verantwoordelijk is voor wel 30% van alle uitstoot van broeikasgassen? Biologische landbouw vormt een duurzaam alternatief voor reguliere landbouw omdat er hierbij wel 50% minder energie en bemesting wordt gebruikt. Goed voor nu en goed voor later dus!

2. Lekker gezond

Biologisch eten bevordert niet alleen de gezondheid van de natuur, maar ook jouw eigen welzijn. Zo zitten er minder resten van pesticiden en stikstof op biologisch geteelde producten. Gebruik je citroenrasp in een baksel of eet je een appel graag met schil, dan kun je dus beter voor de biologische variant kiezen. Daarnaast bevatten biologische producten geen kunstmatige toevoegingen zoals geur- en smaakstoffen, en veel minder conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen. Biologische producten zoals die van Smaakt zijn dus minder bewerkt, wat aansluit bij een gezonde levensstijl. Lekker natuurlijk!

3. De natuur in balans

Stel je eens een bloeiende akker voor, vol met bloemen, beestjes en fluitende vogels. Dit is een mooi voorbeeld van biodiversiteit in actie. De variatie aan soorten leven op aarde is van onschatbare waarde, omdat dit de natuur in balans houdt. In de landbouw speelt het een cruciale rol bij het creëren van vruchtbare bodems, het produceren van zuurstof en het zuiveren van water. Door voor biologische producten te kiezen, draag je zelf je steentje bij aan biodiversiteit: biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom namelijk met zo’n 30%.

4. Gezond bodemleven

In de reguliere landbouw ligt de focus op korte-termijn-resultaten en maximale productie.  Niet bepaald goed voor het bodemleven! Omdat de bodem bij reguliere landbouw minder gezond is, zijn boeren vaak afhankelijk van onnatuurlijke toevoegingen zoals kunstmest. Bij biologische landbouw is de opbrengst soms wat lager, maar wordt er gekeken naar de resultaten op lange termijn. Zo zijn er in een biologische bodem wel zo’n 80% meer regenwormen te vinden, die organische stoffen afbreken en mineralen beschikbaar maken voor planten. Zo wordt de bodem op natuurlijke wijze gerecycled en blijft deze gezond voor huidige én toekomstige gewassen.

5. Voedselzekerheid

Wist je dat de zoemende bijtjes in je tuin niet alleen gezellig, maar ook van levensbelang zijn? Maar liefst 70% van de landbouwgewassen is afhankelijk van natuurlijke bestuiving, bijvoorbeeld door insecten zoals de honingbij. Het gebruik van chemische middelen en het afgenomen aantal bloemen in de reguliere landbouw veroorzaakt bijensterfte, wat leidt tot minder natuurlijke bestuiving en daarmee minder gewassen. Een grootschalige bijensterfte kan daardoor leiden tot een voedselcrisis. Door bij je volgende supermarktbezoek te kiezen voor biologische producten help je dit zoemende insect een handje, en daarmee het zekerstellen van voedsel voor toekomstige generaties.

Smaakt, een merk van de Smaakspecialist, heeft als missie om biologisch eten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Biologisch eten is namelijk goed voor je lijf, goed voor de wereld en vooral heel lekker! Smaakt heeft diverse producten in het assortiment, van ontbijtgranen tot vegan worstenbroodjes en van bakmixen tot soepen, en is verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Kies jij tijdens je volgende bezoek aan de supermarkt voor een biologische variant?