Leesvoer

Soja: alles over deze veelzijdige boon!

Tegenwoordig wordt soja veel gebruikt als plantaardig alternatief. Zo kun je het bijvoorbeeld vinden in plantaardige variaties op zuivel, sojaburgers en tofu en tempeh. Benieuwd naar welke eigenschappen deze peulvrucht allemaal heeft? Duik in de wondere wereld van deze bijzondere boon en ontdek alles over soja! 

Lees verder

Een week zonder vlees en zuivel: zo doe je dat met gemak

Als je een nieuw eetpatroon uitprobeert (zoals minderen met vlees en zuivel) zou je misschien het liefst elke dag uren in de keuken willen staan om te experimenteren met nieuwe combinaties en recepten. De realiteit is hoogstwaarschijnlijk dat je daar lang niet elke dag de tijd voor hebt, en daarom is gemak zo belangrijk. Met deze tips kom je een weekje zonder vlees en zuivel gemakkelijk door, en hopelijk geeft dat je de inspiratie om ook na de Week vaker met plantaardige gerechten aan de slag te gaan! 

Lees verder

Van koemelk naar havermelk; de norm verschuift

Slechts een paar jaar geleden werd je nog gek aangekeken als je een koffie met havermelk bestelde, maar inmiddels zijn plantaardige melkalternatieven steeds normaler geworden. Het veel bestelde havermelk is niet meer alleen voor mensen met een plantaardig dieet; steeds meer Nederlanders wisselen koemelk weleens af met een plantaardige variant.

Lees verder

De prijs van plantaardig: is het echt zo duur als we denken?

In de keuze voor plantaardig voedsel spelen veel factoren mee. De smaak, beschikbaarheid, maar ook de prijs is belangrijk in het maken van keuzes in de supermarkt of horeca. Sommige Nederlanders dragen de hoge prijs aan als argument om niet wat vaker plantaardig te eten, maar is dat wel terecht? En waar kun je terecht voor plantaardige producten voor een goede prijs?

Lees verder

5 redenen om vaker voor biologisch te kiezen

Je staat in de supermarkt vast regelmatig te twijfelen tussen een stuk fruit met bio-sticker en de reguliere, vaak iets goedkopere variant. De keuze is makkelijker dan je denkt, want biologische landbouw heeft veel voordelen ten opzichte van reguliere landbouw als je kijkt naar het klimaat, je eigen gezondheid en die van de natuur. In dit artikel ontdek je 5 redenen om vaker voor biologisch te kiezen!

Lees verder

Aardig eten voor de natuur: deze 5 tips helpen je op weg

Wist je dat ons eten de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd? Regenwouden in landen als Brazilië moeten plaatsmaken voor velden vol soja bestemd voor veevoer. De natuur gaat hierdoor verloren en dieren raken hun leefgebied kwijt. Maar goed nieuws: gelukkig kunnen we hier iets aan doen! Door te eten volgens de ‘Aardig Eten’ campagne van WWF-NL vragen we minder van onze planeet, creëren we kansen voor natuurvriendelijke boeren en hebben we voldoende gezond eten voor iedereen. Check dit artikel voor vijf tips om met jouw voedingskeuzes bij te dragen aan méér natuur.

Lees verder

5 tips voor vegetarisch eten op reis 

Op vakantie gaan met de auto hoeft niet automatisch te betekenen dat je je plantaardige eetgewoonten aan de kant moet schuiven. Juist onderweg en op andere plekken zijn er verrassende mogelijkheden voor smaakvolle en duurzame keuzes, of je nu een pitstop maakt bij een benzinepomp of de lokale markt verkent. In dit artikel delen we vijf handige tips om je reis zowel smaakvol als duurzaam te maken! 

Lees verder

Zo help jij familie en vrienden om ook meer plantaardig te eten

Ga jij tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel de uitdaging aan en wil je daarmee ook de mensen in je omgeving inspireren? Het samen doen is makkelijker en leuker! Daarnaast is het niet alleen handiger bij etentjes, maar maak je ook meteen dubbel zoveel positieve impact als je een vriend of familielid overtuigd om vaker vlees en zuivel te laten staan. Daarom geven we je wat tips om je familie en vrienden te inspireren en motiveren om samen met jou de plantaardige keuken te ontdekken.  

Lees verder

Dit zijn de innovaties op het gebied van vega(n) producten 

De wereld van plantaardige alternatieven is constant in beweging. Waar het aanbod een decennium geleden nog vooral uit tofu bestond, staan de schappen en menukaarten nu vol met alternatieven voor vlees, vis, zuivel en ei. Welke innovaties en trends zijn er de afgelopen tijd op het gebied van plantaardig eten? 

Lees verder

Zo maak jij je plantaardige maaltijd gezond én lekker 

Hoe ziet een gezonde plantaardige maaltijd eruit, wat kun je doen om er ook een lekkere maaltijd van te maken en wat nou als je geen tijd hebt om in de keuken te staan? Samen met het Jumbo Foodcollege hebben we de antwoorden op deze vragen op een rijtje gezet. Met deze tips geniet jij van goede en lekkere plantaardige gerechten!  

Lees verder

Duurzaam onderweg: je plantaardige pitstop

Voor mensen die veel met de auto reizen, is er ook langs de weg steeds meer plantaardige eten te verkrijgen. Hierbij gaat het niet alleen om frituursnacks of koeken, maar steeds vaker zijn ook belegde broodjes en warme dranken plantaardig te vinden. In dit artikel lees je hoe je óók onderweg tijdens je broodnodige pitstop kan genieten van gezond plantaardig eten!

Lees verder

Voorgesneden groenten: écht vers, gezond en gemakkelijk

Roerbakmixen, maaltijdsalades, verse maaltijden, soepgroenten: eet jij wel eens voorgesneden groenten? Wij zijn er dol op! En dat is niet voor niets, want voorgesneden groenten zijn inderdaad hartstikke vers, gezond en gemakkelijk. Toch bestaan er veel negatieve aannames over deze groenten, die helemaal niet waar zijn! Vandaag zoomen we in op de fabels over voorgesneden groenten en delen we waarom jij de volgende keer dat je boodschappen doet deze vitaminebommetjes zeker mee moet nemen!

Lees verder

Zeewier: vlees- én visvervanger!

Om de wereldbevolking in het jaar 2050 nog te kunnen voeden, is het noodzaak om met elkaar te kijken naar alternatieve voedingsbronnen voor vlees en vis. Zeewier is er een van en er bestaan wel 20.000 verschillende soorten, waarvan wij nu al weten dat er 200 soorten eetbaar zijn. Zeegroenten zijn hartstikke voedzaam, en daarnaast is het eten van zeewier vele malen duurzamer dan het eten van vlees. Laat je daarom eens verrassen door alle zeegroenten die er zijn, want onder water ligt een enorme tuin vol lekkers!

Lees verder

Peulvruchten: goed voor je lichaam, het milieu én dieren!

Hoe krijg je zonder het eten van vlees tóch de belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer binnen? Juist, door peulvruchten! Plantaardig eten is goed, maar helaas kunnen niet álle planten het eiwit uit dierlijke producten vervangen. Het goede nieuws is: peulvruchten kunnen dat wel! En ze zijn veel minder milieubelastend dan dierlijke producten.

Lees verder

Hoeveel kilo geluk levert een varken op?

Wist je dat varkens dezelfde cognitieve vaardigheden hebben als een kind van vier jaar oud? Dat kippen met hun kuikens communiceren, zelfs wanneer ze nog in het ei zitten? En dat koeien sociale dieren zijn, die knuffelen en socializen met elkaar? Dieren zijn gevoelige wezens die, net zoals wij, emoties ervaren. Dit wordt vaak vergeten, waardoor ze niet als dier maar als product worden gezien.

Lees verder

Minder vlees en zuivel, voor meer natuur

Ons huidige voedselsysteem is de grootste oorzaak van natuurverlies wereldwijd. In de discussie rondom het eten van minder vlees en zuivel is al veel bekend over de link met klimaatverandering en dierenwelzijn, maar minder over het natuurverlies. Elk jaar moet veel natuur plaatsmaken voor de landbouw en veeteelt, zoals de regenwouden in Brazilië. Genoeg reden voor het World Wide Fund for Nature (waarvan de Nederlandse tak Wereld Natuur Fonds heet) om zich in te zetten voor meer plantaardig eten.

Lees verder

Geen vlees, vis en zuivel… maar wat dan wel?

Als je van plan bent (vaker) plantaardig te eten, dan vraag je je misschien af of je dan wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vlees en zuivel bevatten veel eiwitten, dus hoe zit dat precies? Gelukkig zijn er genoeg plantaardige alternatieven die je lichaam geven wat je nodig hebt. Wel is het belangrijk om te zorgen voor voldoende afwisseling. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt én eet je lekker veelzijdig!

Lees verder

De bouwstenen voor jouw plantaardige maaltijd 

Veel mensen die beginnen met minder vlees en zuivel eten missen inspiratie. Logisch! Als je vaak aardappelen, vlees en groente gewend bent als basis voor je maaltijd, is het bedenken van een vegetarisch gerecht best lastig. Gelukkig valt het reuze mee, en is het eigenlijk gewoon een kwestie van omdenken. Hoe? Dat leggen we je uit in het volgende stappenplan aan de hand van de verschillende bouwstenen van jouw plantaardige maaltijd!

Lees verder

Minder vlees en zuivel, hoe doe je dat?

Steeds meer mensen zien de voordelen van een plantaardig dieet, zowel voor het milieu als voor hun eigen welzijn. Maar minder vlees en zuivel, hoe pak je dat precies aan? In dit artikel delen we 5 praktische tips die jou kunnen helpen om vaker bewuste keuzes te maken.  

Lees verder

Is vega(n) gezond?

Is vegetarisch eten wel gezond? Dat is één van de eerste vragen die bij veel mensen opkomt. Begrijpelijk, aangezien in Nederland een gezond voedingspatroon (te) vaak wordt samengesteld op basis van met name dierlijke eiwitten. Daarom twijfelen mensen of een volledig vegetarisch eetpatroon wel alle voedingsstoffen bevat die zij nodig hebben. Krijg je dan geen ijzer en B12 tekort? Hoe kom je aan je eiwitten? En is vegetarisch eten wel voedzaam genoeg? Geen paniek, hier vind je het antwoord op al deze prangende vragen.

Lees verder

Hoe zit het met vis?

Ondanks dat vlees over het algemeen een grotere impact heeft op het klimaat, heeft ook de visserij veel nadelen. Zo brengt deze industrie schade toe aan de zee en haar bewoners. Op deze pagina geven we je een inkijkje in de visserij. Daarnaast vertellen we je graag hoe je ook vis makkelijk een week kunt laten staan! 

Lees verder

Een week zonder zuivel – waarom? 

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dagen we je niet alleen uit om vlees te vervangen, maar ook om zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas te laten staan. En doet doen we niet voor niets! Zuivel heeft namelijk een behoorlijke impact op het klimaat terwijl je het gemakkelijk kan vervangen door een plantaardig alternatief. Een groot verschil voor de planeet, maar kleine moeite voor jou! 

Lees verder
Loading

Onze maandelijkse nieuwsbrief staat boordevol recepten, tips en het laatste plantaardige nieuws. Mis hem niet!