Hoe zit het met vis?

Ondanks dat vlees over het algemeen een grotere impact heeft op het klimaat, heeft ook de visserij veel nadelen. Zo brengt deze industrie schade toe aan de zee en haar bewoners. Op deze pagina geven we je een inkijkje in de visserij. Daarnaast vertellen we je graag hoe je ook vis makkelijk een week kunt laten staan! 

 

Bijvangst & overbevissing

Vissers zijn geïnteresseerd in slechts bepaalde soorten vis, maar hun netten zijn níet zo selectief. Dat betekent dat andere vissen en zeedieren zoals zeesterren onbedoeld gevangen worden: dit is bijvangst. Een deel hiervan wordt terug in zee gegooid, omdat de vis niet eetbaar is of niet genoeg geld oplevert. Dit is niet zo positief als het lijkt: slechts 15 tot 30% van de vissen die teruggegooid wordt overleeft dit. Daardoor raakt de visserij niet alleen de vis die op je bord terechtkomt, maar ook veel andere zeedieren. Een ander groot probleem van de visindustrie is overbevissing. Een vissoort wordt overbevist wanneer er meer vissen van deze soort worden gevangen dan erbij komen. Daardoor kunnen ecosystemen verstoord raken en soorten uitsterven. Sommige vissoorten, zoals de paling en kabeljauw, staan door overbevissing op de rode lijst van Good Fish en WWF. Deze soorten worden bijvoorbeeld zwaar overbevist of ernstig bedreigd en kun je daarom het beste helemaal niet eten.  

 

Schade door netten

Bij zo’n kwart van de wereldwijde visserij worden sleepnetten gebruikt. Deze netten verstoren de bodem en brengen schade toe aan de leefomgeving van de dieren die er leven. Ook is het een groot probleem dat netten weleens losraken van de schepen en jarenlang in zee blijven drijven. Zo is bijna de helft van al het plastic afval in de Noordzee van vissers afkomstig. Dieren zoals vissen, dolfijnen en schildpadden kunnen in de drijvende netten verstrikt raken, met de dood als gevolg.  

 

Kweekvis

Een antwoord op de groeiende vraag naar vis is kweekvis. Bijvangst en overbevissing zijn hierbij niet aan de orde en de leefomgeving van zeedieren blijft intact. Toch komen ook hier uitdagingen bij kijken, zoals medicijnen, chemicaliën en afval die in het water in de omgeving terechtkomen. Ook zijn er veel kweekvissoorten (zoals zalm en tonijn) die worden gevoerd met wilde vis, waardoor hierbij dezelfde problemen spelen als in de visserij.  

 

Een dagje minder

Eet je graag wat minder vis? Dat is steeds makkelijker, want er zijn tegenwoordig naast vleesvervangers ook visvervangers te vinden! Wat dacht je van een vegan zalmfilet of een pizza tonno waar geen vis aan te pas komt? Ook qua gezondheid hoef je niets in te leveren als je de switch naar (meer) plantaardig maakt. Wist je dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA in vis namelijk ook in algen zitten? Dat is waar vissen deze omega’s zelf ook vandaan halen! Er zijn supplementen op basis van algen waardoor je deze vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten, gewoon binnenkrijgt. Eet je toch graag een keertje vis? Kies dan voor biologische vis of vis met het keurmerk MSC of ASC. Neem ook eens een kijkje in de VISwijzer om te zien welke vis je het beste wel of niet kunt eten. 

Tip! Meer weten over de visindustrie? Kijk dan de Netflix documentaire Seaspiracy.