Hoi Jan, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Jan. Ik ben gepensioneerd en zet mij sinds 2017 in als kookvrijwilliger bij een hospice. Ik heb geologie gestudeerd en heb daarna veel verschillende carrièrepaden bewandeld. Ik heb veel in het buitenland mogen werken en ben daardoor culinair geïnteresseerd geraakt. Nu heb ik in het hospice alle tijd om hiermee bezig te zijn.”

Wat heb je met vegetarisch eten?
“Ik ben geen vegetariër, maar mijn vrouw en ik eten sinds een paar jaar zo’n drie keer per week vegetarisch. Vooral omdat het verrassend lekker is. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de transitie naar minder vleesconsumptie. Vanuit de geologie weet ik ook: als wij echte vleeseters zouden zijn, dan hadden de evolutie en de natuur ons wel een ander gebit gegeven. Ik zeg altijd maar: ik ben flexitariër, maar ik heb ook gezond verstand.”

Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Bij het hospice koken we niet alleen voor de gasten, maar ook voor hun bezoek en de vrijwilligers. De laatste jaren werd er vaker gevraagd naar vegetarische maaltijden. Ik ben toentertijd online op zoek gegaan naar inspiratie en kwam al gauw uit bij de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.”

Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
“Eigenlijk al vanaf het begin. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de transitie naar minder vleesconsumptie. Ik merk dat ons gedrag hierin inmiddels heel erg is veranderd. Zo ook bij het hospice waar ik me inzet als kookvrijwilliger. We maken keuzemenu’s voor onze gasten en is er altijd wel een vegetarische optie om te kiezen. Thuis maak ik een weekmenu voordat ik boodschappen ga doen, waarbij de Vegabijbel altijd wordt geraadpleegd. Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik eet wel steeds vaker vegetarisch. Voornamelijk omdat het gewoon lekker is. ”

Waarom wil je je inzetten als ambassadeur voor de Nationale Week Zonder Vlees?
“Het leek me grappig en leuk, en ik had niet verwacht dat het echt zou gebeuren. Ik ben heel benieuwd, want ik heb er niemand iets over verteld. Ik verwacht er veel berichtjes over!”

Laat je ook wel eens zuivel staan?
“Nee, dat doe ik minder. Ik heb wel vrienden in Spanje die amandelen telen en daar van alles mee doen. Waaronder het maken van amandelmelk. Ik moet zeggen, ik heb er weinig mee. Als ik terugdenk aan mijn studententijd, dan zou ik dat experiment wel aangegaan zijn. Inmiddels ben ik op een leeftijd dat ik denk: “ik moet mijn kansen pakken, dus als ik iets lekker vind dan moet ik het ook gewoon doen.”

Wat is jouw grootste uitdaging tijdens de Week?
“In de Week Zonder Vlees & Zuivel ga ik weer volledig vegetarisch eten. Of ik zuivel ga laten staan weet ik nog niet. Verder ga ik deze zomer proberen steeds meer groentegerechten te bereiden op de barbecue.”

Kun je iets vertellen over jouw favoriete vegetarische recept? Hoe ben je daarop gekomen?
“Mijn favoriete vegetarische gerecht is gevulde paprika’s met couscous. Ik heb dit gerecht een keer uitgekozen uit de Vegabijbel om te koken voor de gasten in het hospice. We geven na het maken van de recepten altijd punten, wat we er dan bij schrijven. Dit recept hebben we vorig jaar voor het eerst gemaakt, en kreeg hoge punten. Ondertussen heb ik het wel 10 keer bereid. Een topper dus!”

Het favoriete gerecht van Jan en de gasten uit het hospice vind je op pagina 69 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.