FAQ
Heb je een vraag over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, wil je weten hoe je mee kunt doen of ben je benieuwd naar ons lespakket voor scholen? Kijk dan even rond bij onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via netherlands@weekwithoutmeat.eu.
Over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Wat is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is het bekendste Nederlandse initiatief om de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten. Samen vinden wij dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Daarom dagen we deelnemers uit om tijdens de week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. We willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees, vis en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dat doen we door tijdens de week onze deelnemers te laten ontdekken hoe lekker het is om eens plantaardig te eten.
Wanneer vindt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats?
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt jaarlijks plaats in maart. De eerstvolgende editie is van 3 tot en met 9 maart 2025.
Wie zit er achter de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
De Week Zonder Vlees & Zuivel campagne wordt jaarlijks uitgerold door het vierkoppige team van Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Deze stichting heeft een officiële ANBI-status en heeft zichzelf ten doel gesteld om Nederlanders te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om wat vaker plantaardig te eten en om hen bewust te maken van de positieve impact hiervan. Tevens wordt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel collectief ondersteund door diverse partners uit de voedingsindustrie. Samen maken we het verschil!
Waarom is er een Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Wist je dat het eten van vlees en zuivel een enorme impact heeft op het klimaat? Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 756 gram dierenvlees, 2,4 kilo zuivel en zo’n 76 km autorijden. Wij willen je laten zien dat wat vaker vegetarisch en plantaardig eten makkelijk, snel en vooral heel lekker is. Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. Dus waar wacht je nog op, ga jij de uitdaging aan? Klik hier voor meer informatie over onze besparingscijfers.
Waarom & Zuivel?
Samen vinden wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Niet alleen vlees, maar ook zuivel heeft namelijk een enorme impact op het klimaat. Daarom hebben we sinds 2022 ‘& Zuivel’ toegevoegd aan de campagne. Hiermee roepen we deelnemers op om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen door plantaardige alternatieven. Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Proberen en proeven is geloven, want wat vaker plantaardig eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en klimaat. Dus doe met ons mee en laat tijdens de week niet alleen het vlees staan, maar vervang ook zuivel door plantaardige alternatieven!
Waar vindt de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats?
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel vindt plaats in heel Nederland. Je kunt zelf meedoen, maar ook samen met je bedrijf, school, restaurant en kantine. Lees hier hoe!
Hoe staan jullie tegenover het eten van insecten?
Tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel roepen we heel Nederland op om een week het vlees en zuivel te laten staan. Zo willen we op positieve wijze een flexitarisch eetpatroon promoten waarbij vlees, vis en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees en zuivel eten is een kleine moeite met een enorme positieve impact op mens, dier en klimaat. Tijdens de campagneweek stimuleren wij het eten van insecten niet, maar het is zeker een innovatie die de voetafdruk van je eten verlaagd, in tegenstelling tot vlees en zuivel. We houden deze ontwikkeling dan ook nauw in de gaten.
Over aanmelden en meedoen
Voor mezelf
Ik doe graag mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, hoe doe ik dat?
Super dat je mee wilt doen! Je doet mee door 3 t/m 9 maart, van ontbijt tot late night snack, zonder vlees en zuivel te eten. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons gratis kickstart magazine. Zo weet je zeker dat je niks mist!
Wat wordt er van mij verwacht tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dagen wij alle Nederlanders uit om een week lang geen vlees, vis én zuivel te eten. Om je hierbij te helpen, staat onze website boordevol receptinspiratie, interessante artikelen en een kickstart-guide om jouw Week Zonder Vlees & Zuivel succesvol door te komen. Daarnaast zorgen wij er samen met onze partners voor dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische en plantaardige producten in de aanbieding, een speciaal vegetarisch of zonder zuivel aanbod in bedrijfsrestaurants en op universiteiten, vegetarische snacks bij tankstations en restaurants met extra overheerlijke vegetarische opties en opties zonder zuivel. Daarbij delen we inspiratie via onze nieuwsbrief en social media. We hopen dat alle deelnemers van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verrast worden door de mogelijkheden van de plantaardige keuken, en daardoor ook na de week eens wat vaker plantaardig zullen eten. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!
Moet ik tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel ook zuivel laten staan?
Je moet niks, maar we zouden je uit willen nodigen om het eens te proberen. Er zijn genoeg fantastische plantaardige zuivelalternatieven om te ontdekken, zoals amandeldrink, plantaardige variaties op yoghurt (met en zonder smaakje) en kokosijs. We weten zeker dat er iets voor je bij zit!
Mag ik tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel wel vis eten?
Voor ons valt vis ook onder de Week Zonder Vlees & Zuivel. We zien ‘vlees’ namelijk als iets wat aan ieder dier zit, dus ook aan vis! We streven ernaar om iedere deelnemer van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees, zuivel én vis hoeft te eten. Je hoeft tegenwoordig niks meer te missen: er zijn genoeg alternatieven, zelfs voor vis. Probeer het eens uit!
Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie meedoen?
Ja! Iedereen mag en kan meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Wij zouden het fantastisch vinden als jij jouw vrienden, familie en collega’s wilt enthousiasmeren om ook mee te doen. Kook een heerlijk vegetarisch gerecht voor je vrienden of familie, en wie weet heb je straks een nieuwe favoriet die je vaker kan eten samen!
Kan ik andere mensen motiveren om ook mee te doen?
Natuurlijk, graag zelfs! Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de besparing is! We hebben een gratis online toolkit met kant-en-klare posts om te delen op jouw social media. Stuur ons een mailtje op netherlands@weekwithoutmeat.eu en vraag naar de toolkit, dan sturen we je deze toe. Daarnaast lees je op deze pagina alles over de positieve impact van een flexitarisch eetpatroon, die je ook met anderen kunt delen.
Voor bedrijven
Ik doe met mijn bedrijf graag mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, hoe doe ik dat?
Bedrijven kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door ons te steunen als partner. Hiervoor hebben wij een speciaal partnerpakket. De deadline om je aan te melden als officiële partner van de 2025 campagne staat op 15 november 2024. Heeft jouw bedrijf interesse om in 2025 officieel partner te worden? Mail dan naar netherlands@weekwithoutmeat.eu.
Wat wordt er van mijn bedrijf verwacht tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Wanneer je als bedrijf meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is er een pakket met promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Daarnaast zetten wij gezamenlijk diverse communicatie acties op om meer bekendheid te creëren rondom de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en onze gezamenlijke doelstelling. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar netherlands@weekwithoutmeat.eu.
Voor (bedrijfs)restaurants en schoolkantines
Ik doe met mijn (bedrijfs)restaurant of schoolkantine graag mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, hoe doe ik dat?
Wat goed om te horen! We geloven dat het aanbieden van een goed plantaardig menu buiten de deur ervoor zorgt dat iedereen op een laagdrempelige manier kan proeven hoe lekker de vega(n) keuken kan zijn. (Bedrijfs)restaurants en schoolkantines kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door op eigen initiatief een vergroot vegetarisch (en zuivelvrij) aanbod te bieden tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Voor promotie van de campagne is een gratis pakket met speciaal ontworpen promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je ons logo en input voor social media posts, ansichtkaarten, posters en meer. We vinden het leuk om te horen als je meedoet, dus mail ons vooral op netherlands@weekwithoutmeat.eu en vraag naar de gratis toolkit, dat sturen we je die toe.
Meer weten
Waar kan ik meer wetenschappelijke informatie vinden over plantaardig eten?
Wetenschappelijke informatie over plantaardig eten is handig als je serieus aan de slag wil gaan met een groener dieet. Gelukkig zijn er verschillende betrouwbare bronnen waar je actuele wetenschappelijke informatie kunt vinden! Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van MenuNL. Zij hebben de laatste wetenschappelijke inzichten voor je op een rijtje gezet en geven antwoorden op vragen als: ‘Is er wel voldoende landbouwgrond als we allemaal plantaardig gaan eten?’ en ontkrachten verschillende mythes zoals: ‘Vleesvervangers zijn ook ongezond’.