FAQ

 

Heb je een vraag over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (NWZV&Z), wil je weten hoe je je inschrijft of ben je benieuwd naar het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine? Kijk dan even rond bij onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via weekzondervlees@gmail.com.

Over NWZV&Z

Wat is de NWZV&Z?

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is het bekendste Nederlandse initiatief om de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten. Samen vinden wij dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Daarom dagen we deelnemers uit om tijdens de week vlees en zuivel te laten staan, en zo te ontdekken hoe lekker het is om meer plantaardig te eten. We willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. 

 

Wanneer vindt de NWZV&Z plaats?

De NWZV&Z vindt jaarlijks plaats in maart. De eerstvolgende editie is van 7 tot en met 13 maart 2022.

 

Wie zit er achter de NWZV&Z?

De Week Zonder Vlees & Zuivel campagne is een initiatief van Isabel Boerdam. Het is het non-profit initiatief van food consultancy & communications agency Green Food Lab en wordt jaarlijks georganiseerd vanuit de Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om Nederlanders te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om wat vaker plantaardig te eten en om hen bewust te maken van de positieve impact hiervan. Tevens wordt de NWZV&Z collectief ondersteund door diverse partners uit de foodindustrie. Samen maken we een verschil!

 

Waarom is er een NWZV&Z?

Wist je dat het eten van vlees en zuivel een enorme impact heeft op het klimaat? Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je al maximaal 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Als je daarnaast ook zuivel laat staan, bespaar je maximaal maar liefst 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Wij willen je laten zien dat wat vaker vegetarisch en plantaardig eten makkelijk, snel en vooral heel lekker is. Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. Dus waar wacht je nog op, ga jij de uitdaging aan?

Waarom & Zuivel?

In 2018 was de Nationale Week Zonder Vlees de campagne die voor het eerst bij veel Nederlanders de ogen opende voor de impact van vlees eten op het klimaat. In vijf jaar tijd is er veel veranderd in de Nederlandse eetcultuur en daarom vinden wij het tijd voor de volgende stap. Vlees eten is namelijk niet het enige wat een enorme CO2– en watervoetafdruk achterlaat. Ook de consumptie van zuivel is erg belastend voor het klimaat. In 2022 is daarom ‘& Zuivel’ als extra laag toegevoegd aan de campagne, waarbij we je uitdagen om tijdens de week niet alleen het vlees staan, maar ook zuivel door plantaardige alternatieven te vervangen!

Waar vindt de NWZV&Z plaats?

De NWZV&Z vindt plaats in heel Nederland. Je kunt zelf meedoen, maar ook samen met je bedrijf, school, restaurant en kantine. Lees hieronder hoe!

Over meedoen voor:

 
Mezelf
Ik doe graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?

Super dat je mee wilt doen! Je doet mee door 7 t/m 13 maart van ontbijt tot late night snack helemaal vega te eten. Ben je toe aan een extra uitdaging? Dan dagen we je uit om ook zuivel tijdens de week te laten staan. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier op de website. Zo krijg je onze nieuwsbrief en magazine in je inbox en weet je zeker dat je niks mist!

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de NWZV&Z?

Tijdens de NWZV&Z dagen wij alle Nederlanders uit om een week lang geen vlees, vis én zuivel te eten. Om je hierbij te helpen, ontvang je van ons het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine als inspirerend kickstartpakket voor jouw week zonder vlees en zuivel. Daarnaast zorgen wij er samen met onze partners voor dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische en plantaardige producten in de aanbieding, een speciaal vegetarisch of zonder zuivel aanbod in bedrijfsrestaurants en op universiteiten, vegetarische snacks bij de pompstations, en horecabedrijven met extra overheerlijke vegetarische opties en opties zonder zuivel. Tevens zullen we inspiratie delen via onze nieuwsbrief en social media. We hopen dat alle deelnemers van de NWZV&Z verrast zullen worden door de mogelijkheden van de vegakeuken, en daardoor ook na de week eens wat vaker plantaardig zullen eten. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!

 

Moet ik tijdens de NWZV&Z ook zuivel laten staan?

Je moet niks, maar we zouden je uit willen nodigen om het eens te proberen. Er zijn genoeg fantastische plantaardige zuivelalternatieven om te ontdekken, zoals amandeldrink, plantaardige variaties op yoghurt (met en zonder smaakje) en kokosijs. We weten zeker dat er iets voor je bij zit!

 

Mag ik tijdens de NWZV&Z wel vis eten?

Ons streven is om iedere deelnemer van de NWZV&Z genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees, zuivel én vis hoeft te eten. Bij NWZV&Z houden wij echter niet van zwart-wit-denken. Iedereen moet eten wat bij diegene past, en bepalen wat haalbaar is. Kortom: iedereen maakt zijn eigen ‘regels’. Wij zijn er om jou te inspireren en motiveren en denken dat wij met onze recepten, zoals we die hebben samengesteld, jou makkelijk een week kunnen overtuigen om een week voor plantaardig te kiezen.

 

Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie meedoen?

Ja! Iedereen mag en kan zich inschrijven om mee te doen aan de NWZV&Z. Wij zouden het fantastisch vinden als jij jouw vrienden, familie en collega’s wilt enthousiasmeren om ook mee te doen. In het inschrijfformulier kan je aangeven met hoeveel mensen jij je aanmeldt.

Kan ik andere mensen motiveren om ook mee te doen?

Natuurlijk, graag zelfs! Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de besparing is! We hebben een online toolkit met kant-en-klare posts om te delen op jouw social media. Deze kun je hier vinden. Daarnaast lees je op deze pagina alles over de positieve impact van een flexitarisch eetpatroon, die je ook met anderen kunt delen. Iedereen die zich inschrijft krijgt ook toegang tot het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine, dat vol staat met de lekkerste recepten. Kook een heerlijk vegetarisch gerecht voor je vrienden of familie, en wie weet heb je straks een nieuwe favoriet die je vaker kan eten samen!

 

Bedrijven
Ik doe met mijn bedrijf graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?

Bedrijven kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door ons te steunen als sponsor. Hiervoor hebben wij een speciaal sponsorpakket. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar weekzondervlees@gmail.com.

Wat wordt er van mijn bedrijf verwacht tijdens de NWZV&Z?

Wanneer je als bedrijf meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is er een pakket met promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Daarnaast zetten wij gezamenlijk diverse communicatie acties op om meer bekendheid te creëren rondom de NWZV&Z en onze gezamenlijke doelstelling. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar weekzondervlees@gmail.com.

 

Scholen
Ik doe met mijn school graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?

Voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) en voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4) hebben we in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra een lespakket ontwikkeld om mee te doen. Als je als school mee wilt doen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel kun je het lespakket gratis downloaden nadat je je naam, klas en e-mailadres hebt ingevuld.

Wat wordt er van de school verwacht tijdens de NWZV&Z?

Stichting Nationale Week Zonder Vlees vraagt basisscholen en middelbare scholen om tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel op interactieve wijze in de les aandacht te besteden aan de impact van vlees- en zuivelconsumptie. Hiervoor hebben wij Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra gevraagd een lespakket te ontwikkelen, zowel voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) als voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4). Deze lespakketten kan je hier gratis downloaden.

 

Waar bestaat de les voor scholen uit?

Wanneer je als docent het lespakket downloadt, ontvang je onder andere een uitgebreide docentenhandleiding. Met deze handleiding ben je in staat om een circa twee uur durende les op een makkelijke manier aan jouw klas te geven. We bieden een les over vlees of een les over zuivel aan. Hierbij geven we alle handvatten om dit op een passende en relevante manier te doen voor jouw klas.

In het complete pakket vind je:

BASISONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Powerpoint geschikt voor het digibord of beamer
  • Leskaarten voor de leerlingen
  • Werkbladen voor de leerlingen

VOORTGEZET ONDERWIJS

  • Docentenhandleiding
  • Digibord les via LessonUp
  • Informatiewebsite voor de leerlingen
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines
Ik doe met mijn bedrijfsrestaurant of schoolkantine graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?

Bedrijfsrestaurants en schoolkantines kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door op eigen initiatief een vergroot vegetarisch (en zuivelvrij) aanbod te bieden tijdens de NWZV&Z. We vinden het leuk om te horen als je meedoet, dus mail ons vooral op weekzondervlees@gmail.com

Wat wordt er van het bedrijfsrestaurant / de schoolkantine verwacht tijdens de NWZV&Z?

Meld je als bedrijfs- of schoolkantine aan voor de NWZV&Z door ons te mailen via weekzondervlees@gmail.com. Daarnaast is er een pakket met speciaal ontworpen promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, ansichtkaarten, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Deze kun je hier vinden.

Restaurants
Ik wil met mijn restaurant meedoen met de NWZV&Z, hoe doe ik dat?

Wat goed om te horen! We geloven dat het aanbieden van een goed vegetarisch menu buiten de deur ervoor zorgt dat iedereen op een laagdrempelige manier kan proeven hoe lekker de vegakeuken kan zijn. We hebben daarom de krachten gebundeld met de Nationale Restaurant Week die door Diningcity georganiseerd wordt. Vanwege COVID-19 gaat de Nationale Restaurant Week dit jaar helaas niet door. Desalniettemin roepen wij natuurlijk alle restaurants van Nederland op om tussen 7 en 13 maart creatief aan de slag te gaan met smaakvolle en verrassende vegetarische take-aways en bestelmenu’s. Wij kijken er alvast naar uit!

 

Over aanmelden en inschrijvingen

Hoe kan ik mij inschrijven voor de NWZV&Z?

Inschrijven kan heel gemakkelijk via het inschrijfformulier op de website.

Kost het geld om mee te doen aan de NWZV&Z?

Nee, deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is kosteloos. Wij willen deelname namelijk mogelijk maken voor alle Nederlanders!

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Wij gebruiken jouw persoonsgegevens enkel om jou te kunnen bereiken met informatie over en inspiratie voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en zullen jouw gegevens nooit aan derden verstrekken.

Het lukt niet om mijn inschrijving te verzenden.

Als je problemen ondervindt tijdens je inschrijfproces, kan het zijn dat je een van de verplichte velden, gekenmerkt door een *, niet hebt ingevuld. Controleer of alle velden met een * zijn ingevuld en verzend het inschrijfformulier opnieuw. Lukt het nog steeds niet? Mail ons dan op weekzondervlees@gmail.com

 

Ik woon in het buitenland, kan ik ook meedoen?

Natuurlijk! Wij vinden het superleuk als je vanuit het buitenland ook meedoet aan ons initiatief. Je ontvangt een digitale nieuwsbrief en ook het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine kun je op je computer, tablet of smartphone bekijken!

Hoe meld ik mij aan als bedrijf, school, restaurant of bedrijfs- en schoolkantine?

Hierboven vind je gespecificeerde informatie voor bedrijven, scholen, restaurants, bedrijfsrestaurants en schoolkantines.

Over het Week Zonder Vlees & Zuivel Magazine

Hoe ontvang ik het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine?

Iedereen die zich inschrijft ontvangt het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine, een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees en zuivel. We verstrekken dit magazine digitaal. Na inschrijving kan je het magazine meteen downloaden, en we sturen je het magazine ook toe in onze nieuwsbrief. Het magazine en alle voorgaande edities van het magazine vind je ook hier.

Wat staat er in het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine?

Het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine staat vol informatie en tips om jouw week zonder vlees en zuivel tot een succes te maken. Daarnaast vind je in het magazine maar liefst 25 heerlijke vega(n) recepten, zodat je meteen aan de slag kan in de keuken. Het magazine biedt je genoeg inspiratie zodat jij tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, en hopelijk ook daarna, geen enkele moeite hoeft te doen om te genieten van een heerlijke plantaardige maaltijd.

Over plantaardig eten

Is vegetarisch/plantaardig eten gezond?

Wij hebben inhoudelijke vragen over voeding zonder vlees en zuivel gebundeld in een compleet overzicht met alle voedingsinformatie die je nodig hebt. Het overzicht vind je hier.

Share This