FAQ
Heb je een vraag over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (NWZV&Z), wil je weten hoe je je inschrijft of ben je benieuwd naar ons lespakket voor scholen? Kijk dan even rond bij onze FAQ. Waarschijnlijk wordt jouw vraag hier beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via netherlands@weekwithoutmeat.eu.
Over NWZV&Z
Wat is de NWZV&Z?
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is het bekendste Nederlandse initiatief om de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten. Samen vinden wij dat elke dag vlees en zuivel eten niet meer van deze tijd is. Daarom dagen we deelnemers uit om tijdens de week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook te proberen zuivel te vervangen. We willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees, vis en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Dat doen we door tijdens de week onze deelnemers te laten ontdekken hoe lekker het is om eens plantaardig te eten.
Wanneer vindt de NWZV&Z plaats?
De NWZV&Z vindt jaarlijks plaats in maart. De eerstvolgende editie is van 4 tot en met 10 maart 2024.
Wie zit er achter de NWZV&Z?
De Week Zonder Vlees & Zuivel campagne wordt jaarlijks uitgerold door het vierkoppige team van Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Deze stichting heeft een officiële ANBI-status en heeft zichzelf ten doel gesteld om Nederlanders te laten zien en proeven hoe lekker en gemakkelijk het is om wat vaker plantaardig te eten en om hen bewust te maken van de positieve impact hiervan. Tevens wordt de NWZV&Z collectief ondersteund door diverse partners uit de voedingsindustrie. Samen maken we het verschil!
Waarom is er een NWZV&Z?
Wist je dat het eten van vlees en zuivel een enorme impact heeft op het klimaat? Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je al 132 liter water en 52 kilometer autorijden. Als je daarnaast ook zuivel laat staan, bespaar je maar liefst 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Wij willen je laten zien dat wat vaker vegetarisch en plantaardig eten makkelijk, snel en vooral heel lekker is. Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat. Dus waar wacht je nog op, ga jij de uitdaging aan?
Waarom & Zuivel?
Samen vinden wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Niet alleen vlees, maar ook zuivel heeft namelijk een enorme impact op het klimaat. Daarom hebben we sinds 2022 ‘& Zuivel’ toegevoegd aan de campagne. Hiermee roepen we deelnemers op om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen door plantaardige alternatieven. Zo willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Proberen en proeven is geloven, want wat vaker plantaardig eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en klimaat. Dus doe met ons mee en laat tijdens de week niet alleen het vlees staan, maar vervang ook zuivel door plantaardige alternatieven!
Ik zie andere andere besparingscijfers staan dan voorheen, waarom is dat?
De afgelopen jaren waren onze besparingscijfers gebaseerd op het maximale effect van 7 dagen geen vlees en zuivel eten. Dat betekent dat de berekeningen geen rekening hielden met vervanging van vlees en zuivel door bijvoorbeeld eieren, tofu, vlees-/zuivelvervangers, noten of peulvruchten, maar alleen met weglating daarvan. Om een realistischer beeld te geven heeft Wageningen University & Research daarom in opdracht van ons dit jaar besparingscijfers berekend waarin wél rekening wordt gehouden met vervangende producten. Zo heb jij een nog completer beeld van jouw impact! Dit onderzoek lees je hier.
Waar vindt de NWZV&Z plaats?
De NWZV&Z vindt plaats in heel Nederland. Je kunt zelf meedoen, maar ook samen met je bedrijf, school, restaurant en kantine. Lees hieronder hoe!
Hoe staan jullie tegenover het eten van insecten?
Tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel roepen we heel Nederland op om een week het vlees en zuivel te laten staan. Zo willen we op positieve wijze een flexitarisch eetpatroon promoten waarbij vlees, vis en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees en zuivel eten is een kleine moeite met een enorme positieve impact op mens, dier en klimaat. Tijdens de campagneweek stimuleren wij het even van insecten niet, maar het is zeker een innovatie die de voetafdruk van je eten verlaagd, in tegenstelling tot vlees en zuivel. We houden deze ontwikkeling dan ook nauw in de gaten.
Over aanmelden en meedoen
Mezelf
Ik doe graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?
Super dat je mee wilt doen! Je doet mee door 4 t/m 10 maart, van ontbijt tot late night snack, zonder vlees en zuivel te eten. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo weet je zeker dat je niks mist!
Wat wordt er van mij verwacht tijdens de NWZV&Z?
Tijdens de NWZV&Z dagen wij alle Nederlanders uit om een week lang geen vlees, vis én zuivel te eten. Om je hierbij te helpen, staat onze website boordevol receptinspiratie, interessante artikelen en een kickstart-guide om jouw Week Zonder Vlees & Zuivel succesvol door te komen. Daarnaast zorgen wij er samen met onze partners voor dat we het jou zo makkelijk mogelijk maken deze week. Denk aan: vegetarische en plantaardige producten in de aanbieding, een speciaal vegetarisch of zonder zuivel aanbod in bedrijfsrestaurants en op universiteiten, vegetarische snacks bij tankstations en restaurants met extra overheerlijke vegetarische opties en opties zonder zuivel. Daarbij delen we inspiratie via onze nieuwsbrief en social media. We hopen dat alle deelnemers van de NWZV&Z verrast worden door de mogelijkheden van de plantaardige keuken, en daardoor ook na de week eens wat vaker plantaardig zullen eten. Het enige wat we van jou vragen is om het vol te houden en je met een open blik positief te laten verrassen!
Moet ik tijdens de NWZV&Z ook zuivel laten staan?
Je moet niks, maar we zouden je uit willen nodigen om het eens te proberen. Er zijn genoeg fantastische plantaardige zuivelalternatieven om te ontdekken, zoals amandeldrink, plantaardige variaties op yoghurt (met en zonder smaakje) en kokosijs. We weten zeker dat er iets voor je bij zit!
Mag ik tijdens de NWZV&Z wel vis eten?
Voor ons valt vis ook onder de Week Zonder Vlees & Zuivel. We zien ‘vlees’ namelijk als iets wat aan ieder dier zit, dus ook aan vis! We streven ernaar om iedere deelnemer van de NWZV&Z genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat je deze week geen vlees, zuivel én vis hoeft te eten. Je hoeft tegenwoordig niks meer te missen: er zijn genoeg alternatieven, zelfs voor vis. Probeer het eens uit!
Kan ik samen met mijn gezin, vrienden en/of familie meedoen?
Ja! Iedereen mag en kan meedoen aan de NWZV&Z. Wij zouden het fantastisch vinden als jij jouw vrienden, familie en collega’s wilt enthousiasmeren om ook mee te doen. Kook een heerlijk vegetarisch gerecht voor je vrienden of familie, en wie weet heb je straks een nieuwe favoriet die je vaker kan eten samen!
Kan ik andere mensen motiveren om ook mee te doen?
Natuurlijk, graag zelfs! Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de besparing is! We hebben een online toolkit met kant-en-klare posts om te delen op jouw social media. Daarnaast lees je op deze pagina alles over de positieve impact van een flexitarisch eetpatroon, die je ook met anderen kunt delen.
Waar kan ik uiteten tijdens de NWZV&Z?
Goed nieuws: dit jaar hebben wij onze krachten gebundeld met de Nationale Restaurant Week die door Diningcity georganiseerd wordt van 1 t/m 31 maart 2023. Tijdens deze maand kun je bij hen een 3-gangen vegetarisch of plantaardig menu boeken (tegen een speciale actieprijs!) bij verschillende toffe restaurants in heel Nederland. Ook een vega(n) avondje uit? Boeken kan vanaf 15 februari via deze link.
Bedrijven
Ik doe met mijn bedrijf graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?
Bedrijven kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door ons te steunen als partner. Hiervoor hebben wij een speciaal partnerpakket ontwikkeld. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar netherlands@weekwithoutmeat.eu.
Wat wordt er van mijn bedrijf verwacht tijdens de NWZV&Z?
Wanneer je als bedrijf meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is er een pakket met promotiemateriaal beschikbaar. Hierin vind je input voor social media posts, posters, e-mailhandtekeningen, on pack stickers en nog veel meer. Daarnaast zetten wij gezamenlijk diverse communicatie acties op om meer bekendheid te creëren rondom de NWZV&Z en onze gezamenlijke doelstelling. Als er vanuit jouw bedrijf interesse is om mee te doen, mail dan naar weekzondervlees@gmail.com.
Scholen
Ik doe met mijn school graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?
Voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) en voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4) hebben we in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra een lespakket ontwikkeld. Als je als school mee wilt doen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel kun je het lespakket gratis downloaden nadat je je naam, klas en e-mailadres hebt ingevuld.
Wat wordt er van de school verwacht tijdens de NWZV&Z?
Stichting Nationale Week Zonder Vlees vraagt basisscholen en middelbare scholen om tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel op interactieve wijze in de les aandacht te besteden aan de impact van vlees- en zuivelconsumptie. Hiervoor hebben wij Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) en de NME- en duurzaamheidscentra gevraagd een lespakket te ontwikkelen, zowel voor basisonderwijs (groep 6, 7 en 8) als voortgezet onderwijs (VWO 1-2, HAVO 1-2-3, VMBO 3-4). Deze lespakketten kun je hier gratis downloaden.
Waar bestaat de les voor scholen uit?
Wanneer je als docent het lespakket downloadt, ontvang je onder andere een uitgebreide docentenhandleiding. Met deze handleiding ben je in staat om een circa twee uur durende les op een makkelijke manier aan jouw klas te geven. We bieden een les over vlees en een les over zuivel aan. Hierbij geven we alle handvatten om dit op een passende en relevante manier te doen voor jouw klas.
In het complete pakket vind je:
BASISONDERWIJS
- Docentenhandleiding
- Powerpoint geschikt voor het digibord of beamer
- Leskaarten voor de leerlingen
- Werkbladen voor de leerlingen
VOORTGEZET ONDERWIJS
- Docentenhandleiding
- Digibord les via LessonUp
- Informatiewebsite voor de leerlingen
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines
Ik doe met mijn bedrijfsrestaurant of schoolkantine graag mee aan de NWZV&Z, hoe doe ik dat?
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines kunnen meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door op eigen initiatief een vergroot vegetarisch (en zuivelvrij) aanbod te bieden tijdens de NWZV&Z. We vinden het leuk om te horen als je meedoet, dus mail ons vooral op netherlands@weekwithoutmeat.eu. Dan kunnen wij je ook een pakket met speciaal ontworpen promotiemateriaal toesturen! Hierin vind je input voor social media posts, ansichtkaarten, posters, e-mailhandtekeningen, stickers en nog veel meer.
Wat wordt er van mijn bedrijfsrestaurant/schoolkantine verwacht tijdens de NWZV&Z?
Meld je als bedrijfs- of schoolkantine aan voor de NWZV&Z door ons te mailen via weekzondervlees@gmail.com. Dan kunnen wij je ook een pakket met speciaal ontworpen promotiemateriaal toesturen! Hierin vind je input voor social media posts, ansichtkaarten, posters, e-mailhandtekeningen, stickers en nog veel meer.
Restaurants
Ik wil met mijn restaurant meedoen met de NWZV&Z, hoe doe ik dat?
Wat goed om te horen! We geloven dat het aanbieden van een goed plantaardig menu buiten de deur ervoor zorgt dat iedereen op een laagdrempelige manier kan proeven hoe lekker de vega(n) keuken kan zijn. We hebben daarom de krachten gebundeld met de Nationale Restaurant Week die door Diningcity georganiseerd wordt van 1 t/m 31 maart 2023. Hierbij roepen wij alle restaurants van Nederland op om tussen 1 en 31 maart creatief aan de slag te gaan met smaakvolle en verrassende vegetarische en plantaardige menu’s. Heb je interesse om als restaurant mee te doen aan de Nationale Restaurant Week van Diningcity met een speciaal Week Zonder Vlees menu of Week Zonder Vlees & Zuivel menu? Stuur ons dan een mailtje via netherlands@weekwithoutmeat.eu. Wij kijken er alvast naar uit!
Over eten zonder vlees & zuivel
Is vegetarisch/plantaardig eten gezond?
Wij hebben inhoudelijke vragen over voeding zonder vlees en zuivel gebundeld in een compleet overzicht met alle voedingsinformatie die je nodig hebt. Het overzicht vind je hier.