Een week zonder vlees en zuivel: zo doe je dat met gemak

Als je een nieuw eetpatroon uitprobeert (zoals minderen met vlees en zuivel) zou je misschien het liefst elke dag uren in de keuken willen staan om te experimenteren met nieuwe combinaties en recepten. De realiteit is hoogstwaarschijnlijk dat je daar lang niet elke dag de tijd voor hebt, en daarom is gemak zo belangrijk. Met deze tips kom je een weekje zonder vlees en zuivel gemakkelijk door, en hopelijk geeft dat je de inspiratie om ook na de Week vaker met plantaardige gerechten aan de slag te gaan! 

 

Voorwerk is het halve werk 

Herken je dat: je komt thuis na een lange dag en hebt geen tijd en zin om uitgebreid te kokkerellen, waardoor je al snel uitkomt bij een ongezonde en oninteressante maaltijd. De oplossing? Meal prepping! Duik in het weekend de keuken in en maak verschillende gerechten klaar in meerdere porties. Hoe meer variatie hoe beter! Maak bijvoorbeeld een groentelasagne in de grootste ovenschotel die je in huis hebt, bak een traybake met aardappeltjes en alle groenten die je in je koelkast kunt vinden, of maak een grote pan van je favoriete pasta. Verdeel elke maaltijd over een paar bakjes en bewaar die in de koelkast of vriezer. Je hoeft dan op een doordeweekse ochtend alleen maar een bakje uit de vriezer te halen en je hebt ‘s avonds een lekker zelfgemaakt plantaardig gerecht zonder er moeite voor te doen. Geloof ons: je gaat jezelf heel dankbaar zijn. 

 

Minder afwas, meer gemak 

Optimaal gemak is natuurlijk dat een gerecht niet alleen snel op tafel staat, maar ook zorgt voor niet te veel rommel en afwas. De uitkomst: eenpansgerechten! Het woord zegt het al: voor deze gerechten heb je maar één pan nodig. Vegetarische gerechten zijn daar bij uitstek geschikt voor. Zo hoef je je plantaardige eiwitbron, zoals linzen of vegetarisch gehakt, vaak niet apart op te bakken maar kun je het laten opwarmen in de rest van het gerecht. Risotto, shakshuka en aardappel-groenteschotels zijn ideale eenpansgerechten. Dat zorgt voor heel wat gemak achteraf, en bovendien hoef je tijdens het koken je aandacht maar op één pan te richten. Handig als je geen multitasker bent! 

 

Kneed & Klaar 

Om het jezelf makkelijk te maken, maak je gebruik van vleesvervangers die in de supermarkt te vinden zijn. Ze zijn snel klaar en je kunt ze gebruiken in gerechten die je al kent. Denk aan een rijkbelegde vegaburger, een pasta bolognese met vegagehakt of plantaardige balletjes. Dat scheelt je heel wat voorwerk en bereidingstijd. Nieuw van Verstegen is de plantaardige Kneed & Klaar mix, gemaakt op erwtenbasis. Je voegt een scheutje water en olie aan de mix toe en zo maak je in een handomdraai 100% plantaardige burgers die eiwitrijk en een bron van ijzer, zink en vitamine B12 zijn. De burgers zijn ontzettend smaakvol door de toegevoegde kruiden en specerijen van Verstegen en kennen een lange houdbaarheid. Zo trek je op ieder moment alles uit de kast. Best (plant)aardig, toch?