Dit zijn de innovaties op het gebied van vega(n) producten 

De wereld van plantaardige alternatieven is constant in beweging. Waar het aanbod een decennium geleden nog vooral uit tofu bestond, staan de schappen en menukaarten nu vol met alternatieven voor vlees, vis, zuivel en ei. Welke innovaties en trends zijn er de afgelopen tijd op het gebied van plantaardig eten? 

 

Zee-vriendelijke vis 

Naast alternatieven voor vlees, zien we sinds een aantal jaar ook veel visvervangers in de schappen liggen. Denk aan plantaardige zalm, tonijn en zelfs garnalen. Deze alternatieven worden gemaakt van ingrediënten als soja, erwtenproteïne en algen en zijn na heel veel proeven en testen op de markt gebracht. Vis wordt door veel mensen gegeten voor de gezondheid. Het bevat namelijk de omega-3 vetzuren EPA en DHA die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar wist je dat vissen deze vetzuren binnenkrijgen door algen te eten? Ook wij mensen kunnen deze vetzuren verkrijgen uit algen, daar hebben we de vis dus niet bij nodig! Door een visvervanger te eten en de vetzuren uit supplementen met algen te halen, kun je genieten van zowel de gezondheidsvoordelen als de smaak van vis.  

 

Fermentatie favorieten 

In de afgelopen jaren zijn er ook veel innovatieve producten op de markt gebracht waarbij fermentatie heeft plaatsgevonden. Hierbij zijn voedingsmiddelen een fermentatieproces door gegaan, waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of gisten natuurlijke suikers omzetten in alcohol of zuren. Denk bijvoorbeeld aan tempeh, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, en kimchi, een pittig Koreaans bijgerecht gemaakt van gefermenteerde groenten. Deze producten zijn niet alleen geliefd vanwege hun unieke smaken, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Ze bevatten probiotica die de darmflora kunnen verbeteren, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en een versterkt immuunsysteem. 

 

Ei-eiwitvervangers 

Een andere recente innovatie in de wereld van plantaardige vervangers is de ei-eiwitvervanger. Huh? Ei-eiwit? Ja! Eiwit uit een ei heeft een specifieke structuur die goed na te maken is. Zo bedacht Schouten Europe, pionier als het gaat om het produceren van vervangers, plantaardige blokjes die smaken als kippenei-eiwit. Deze worden door verschillende merken gebruikt in eiersalades en zijn lekker voor op een sandwich of een wrap. De ei-eiwitvervanger is een goed alternatief als je je zorgen maakt over het welzijn van kippen in de pluimvee-industrie, maar je wel op z’n tijd van een eitje houdt.  

 

Pionier in plantaardig 

De plantaardige oplossingen die je in de supermarkt tegenkomt lijken tegenwoordig zo echt dat je je bijna afvraagt waarom er überhaupt nog dierlijke producten worden gegeten. Een bedrijf dat daar onder andere verantwoordelijk voor is, is Schouten Europe. Schouten produceert onder private label, dat betekent dat je geen producten onder deze naam in de supermarkt zal vinden, maar dat ze hun producten leveren aan huismerken en A-merken. Ze ontwikkelen en produceren vooral vleesvervangers, maar bieden de laatste jaren ook visvervangers aan. In 2023 lanceerden ze No Egg White, plantaardig ei-eiwit dat eruitziet en smaakt als kippenei. In de proefkeuken van Schouten zijn ze constant bezig om vervangers te bedenken die goed zijn voor de aarde en de gezondheid. Zo hebben ze de laatste jaren hard gewerkt aan zoutverlaging, voegen ze geen suikers toe en bevatten de vleesvervangers over het algemeen veel minder verzadigd vet vergeleken met vlees. Vanuit hun proefkeuken in Brabant en een eigen productie- en verpakkingslocatie in Twente zijn ze pioniers en innovators in de Europese markt.  

 

Schouten blijft werken aan innoverende oplossingen die de wereld een stukje beter maken. Eet je ook mee naar een duurzamere toekomst?