Ken jij alle soorten peulvruchten? Nee? Dan zetten we ze graag allemaal voor je op een rijtje!
Doperwten – Doperwtjes zijn zoet doordat ze onrijp geoogst worden.
Kikkererwten – Kikkererwten zijn een ideale vleesvervanger door de grote hoeveelheid eiwitten, ijzer en vitamine B.
Linzen – Rode linzen zijn geschikt om te pureren, zwarte zijn wat steviger en daarmee ideaal in een salade.
Snijbonen – Snijbonen bevatten veel eiwitten en zijn daardoor een goede vleesvervanger.
Sperziebonen – Sperziebonen kan je niet rauw eten. Ze bevatten een licht giftig eiwit dat door verhitting onschadelijk wordt gemaakt.
Kidneybonen – Kidneybonen helpen de bloedsuikerspiegel te controleren en je gewicht op peil te houden.
Zwarte bonen – Zwarte bonen geven veel energie en langdurig een verzadigd gevoel.
Bruine bonen – Bruine bonen zijn een bron van vezels, eiwitten, vitamine K, ijzer, magnesium en fosfor.
Adukibonen – Adukibonen geven je geen opgeblazen gevoel, in tegenstelling tot veel andere bonen.
Borlottibonen – Borlottibonen zijn rood gespikkeld en worden veel gegeten in minestrone of risotto.
Boterbonen – Boterbonen, ook wel reuzebonen genoemd, hebben een volle smaak en combineren goed met de frisse smaken van fruit.
Cannellini bonen – Cannellini bonen ljken op witte bonen maar hebben een iets uitgesprokenere nootachtige smaak.
Oogbonen – Oogbonen worden ook wel koeienerwten genoemd. Ze zijn te herkennen aan het ‘oog’, de zwarte vlek op de plek waar ze zijn gekiemd.
Limabonen – Limabonen schijnen goed tegen stress te werken. Tuinbonen – Tuinbonen bevatten veel vitamine B en C, maar je moet ze niet te lang koken.
Sojabonen – Sojabonen puur eten als edamame met een beetje zout is een lekkere snack. Daarnaast worden deze peulvruchten verwerkt tot tofu, tempeh, vleesvervangers en plantaardige zuivel alternatieven.
Mungbonen – Als je mungbonen laat ontkiemen, dan groeit er taugé uit.
Witte bonen – Witte bonen worden bijna overal ter wereld gegeten. Vroeger waren deze bonen zeldzaam.
Kievitsbonen – Kievitsbonen, ook wel Pintobonen genoemd, hebben een gevlekt uiterlijk en lijken op kievitseitjes. De bonen zijn iets zachter van smaak dan bruine bonen.