Dagboek Wilma, 50 jaar – Nationale week zonder vlees
Voornaam: Wilma
Leeftijd: 50 jaar
Hoeveel dagen per week eet je vlees? Zo’n 4 à 5 dagen per week – zij het hiervan regelmatig maaltijden met vis. Daarnaast ’s middags ook vaak vleesbeleg op brood.
Wat is je grootste uitdaging deze week?
In mijn receptenlijst op zoek gegaan naar vleesloze hapjes en er diverse gevonden. Daarbij besloten iets met tofu plus een vleesvervanger te doen en zo zeven maaltijden samengesteld. En met verschillende soorten kaas, notenpasta/pindakaas, sellerysalade en ei ook al snel voldoende lunchbelegjes voor ons tweepersoonsgezin gevonden.
Hoe heb je je voorbereid op deze week?
Proberen elke dag wat smakelijks te koken én te eten, zoals gewoonlijk, zowel tijdens de lunch als het avondeten. En tevens wat nieuwe dingen te gaan klaarmaken, hetgeen hopelijk goed gaat bevallen en aangenaam smaakt.
Ik beantwoord per dag de volgende vragen:
hoe ging het?
Wat heb ik gekookt?
Waar had ik moeite mee?
Maandag 05-03-2018
Spannend! Op deze eerste dag startte ik met tofu, iets waarvan ik bang was ’t niet lekker te vinden. Daarom gekozen voor een Indonesisch recept met aantrekkelijke specerijen, waaronder tamarinde en sojasaus. Met daarin verder prima groentes als paprika, prei en (vooral) taugé. Toen de schotel werd geconsumeerd werd ’t mij al snel duidelijk: ben nog steeds niet dol op tofu. En deze had ik ook weg kunnen laten, want de combi van de groentes met de Aziatische specerijen op zich was al heerlijk.
Dinsdag 06-03-2018
Wist van tevoren al dat ik een aubergineschotel met kaas zou gaan bereiden, want aubergine is een favoriete groente. ’s Ochtends aan de slag gegaan met de salie-tomatensaus en tussendoor Parmezaanse kaas geraspt. ’s Avonds de aubergineschijfjes gegrild en deze in een ovenschaal gelegd, afgewisseld met de tomatensaus, kaas rasp en plakjes mozzarella. Als laatste een mix van geraspte kaas, panko en pijnboompitjes bovenop. Deze Melanzane Parmigiano is én blijft verrukkelijk.
Woensdag 07-03-2018
Manlief was vandaag een dagje weg en qua eten zou ik iets voor mezelf moeten regelen. Meestal wordt dit iets zonder vlees, alleen al omdat dit makkelijk te maken is. Dan haal ik bijvoorbeeld buiten de deur falafel of ik bereid thuis iets met een groente die hij niet lekker vindt (maar ik wel!), zoals bietjes of spruitjes. Dit keer waren ‘t artisjokken, waarvan ik de gegaarde blaadjes doop in mijn lievelingssausje (truffelmayo). Mmmm, dit samen is voldoende voor mezelf in m’n eentje.
Donderdag 08-03-2018
Vanavond aten we een kaasgerecht dat ik direct al had genoteerd om te gaan koken: de Welsh Rarebit, volgens recept van de Britse kookboekenschrijfster en tv-chef Delia Smith. Dikke plak casinowit met daarop een mengsel van kaasrasp, salie, eigeel plus wat Guiness. Dit eventjes onder de grill tot de kaas goudbruin is. En bovenop het extraatje van de Croque Madame, een gebakken eitje.
Vrijdag 09-03-2018
Thaise curry eten we graag, maar dan wel met kip of garnalen. Toen een vriend mij ooit vertelde van pikante curry te houden, nodigde ik hem uit dit bij mij te komen eten. Maar hij bleek vegetarisch, wat nu? Hij noemde pompoen als zijn voorkeursgroente en deze er, met o.a. chili en kokosroom, ingedaan. Nu houdt manlief niet van pompoen en daarom voor de vleesloze curry voor ons tweetjes spinazie, cashews, paprika en een eitje gebruikt.
Zaterdag 10-03-2018
We eten nu al vijf dagen vegetarisch en tijdens het ontbijt merkte tafelgenoot en wederhelft op: “heb nog helemaal niet aan mezelf gemerkt dat ik zin heb in vlees”. Idee was om vandaag een plak gepaneerde kaas te bakken, met zoete aardappelpuree en noten erbij. Welke kaas, had ik me afgevraagd: een hard stukje belegen of een plak zachte geitenkaas? Gekozen voor een punt brie, want wat hiervan overbleef kon tijdens de lunch op brood worden gelegd
Zondag 11-03-2018
Maaltijdplanning was: vleesvervanger – en deze ook al gekocht. Maar onverwacht uitgenodigd door een jarig familielid. We bezochten een pannenkoekenhuis en aldaar er eentje besteld met appel en kaneelsuiker. De vegetarische schnitzel wordt verschoven naar maandag. En aangezien ik tijdens mijn zoektocht diverse appetijtelijke hapjes zonder vlees en vis vond, de boodschapjes hiervoor al gedaan. Daarmee: continuering van de vleesloze week…