Voornaam: Sanne

Leeftijd: 26 jaar

Vleespatroon: Gemiddeld 4-5 dagen per week.

Zuivelpatroon: Iedere dag.

Doe je mee aan de Week Zonder Vlees of de Week Zonder Vlees & Zuivel? Ik doe mee aan de Week Zonder Vlees & Zuivel.

Wat is je grootste uitdaging deze week? Aan voldoende eiwitten komen en het niet eten van zuivel. Mijn vaste snack voor het sporten is ontbijtkoek met cottage cheese, deze zal ik moeten vervangen. Ook ben ik echt gek op kwark, dit eet ik iedere dag, hier zal ik ook een alternatief voor moeten halen. Voor soja in pure vorm en sommige noten ben ik allergisch, deze week wordt dus vooral ook uitzoeken welke producten op basis van soja en noten ik wel kan hebben.

Hoe heb je je voorbereid op deze week? Zoals iedere week bedenk ik de vrijdag ervoor een weekmenu, dat heb ik nu ook gedaan maar dan een veganistisch weekmenu. Mijn vriend eet deze week wel gewoon vlees/zuivel en eet af en toe vegan mee. Ik heb alle boodschappen in huis gehaald, een vegan bananenbrood gebakken en eiwitrepen en -poeders besteld.

 

Dagboek

Maandag 07-03-2022
De eerste dag vegan eten! Mijn ontbijt (zoals wel vaker) was havermout met bloemkoolrijst, eiwitpoeder, chiazaad, banaan, zomerfruit en pindakaas. Als lunch een tomatensoepje en brood met hummus, tomaat en rucola. Als avondeten aten we Mexicaanse linzenstoof met een tomatensalade. Mijn tussendoortjes van vandaag waren een eiwitreep, aardbeien, komkommers, groentecrackers met pindakaas en Melba toastjes. Vandaag nergens moeite mee en deze dag goed doorgekomen!

Dinsdag 08-03-2022
Op dinsdagochtend ga ik altijd sporten. Voor mijn workout eet ik iets kleins, deze ochtend is dat een banaan. Na het sporten een bakje sojakwark met aardbeien, kokosrasp en granola. Als lunch vandaag gegrilde groentes en crackers met hummus. Mijn avondeten bestond uit vegan shoarma met champignons, paprika, ui en sla op een pitabroodje met een sausje van sojayoghurt en chilisaus. Als tussendoortjes had ik vandaag een eiwitreep, bananenbrood en een handje nootjes.

Woensdag 09-03-2022
De ochtend gestart met havermout, bloemkoolrijst, eiwitpoeder, lijnzaad, appel en pindakaas. Als lunch een salade met vegan shoarma, paprika, champignons en ui. Het plantaardige (soja) alternatief voor kwark dat ik had gekocht beviel me niet goed en ik begon mijn kwark te missen. De plantaardige (soja) variatie op yoghurt van Alpro gekocht en deze is echt lekker! Als avondeten hadden we gele curry met jackfruit. Vandaag tussendoor bananenbrood, Alpro met aardbeien, snackgroentes, soep en een boterham.

Donderdag 10-03-2022
Ook op donderdagochtend start ik mijn dag met een workout en een banaan. Na mijn workout een smoothiebowl van pompoen, cappuccino eiwitpoeder, rood fruit, granola en pure chocola. Als lunch at ik tomatensoep, snackgroentes en crackers met de vegan kip curry salade van Quorn. De uitdaging van vandaag is het uiteten gaan, maar we hebben een restaurant gevonden met een vegan maandmenu: risotto met spinazie, paprika en erwtjes, heerlijk!

Vrijdag 11-03-2022
Waar ik nog steeds wel moeite mee heb is het niet eten van mijn magere kwark. Vanmorgen de dag gestart met een bakje Alpro met banaan, lijnzaad, granola en pindakaas. Als lunch neem ik vandaag 2 geroosterde boterham, eentje met hummus en tomaat en eentje met vegan filet americain en rucola. Vanavond staat er noodles met sticky sriracha aubergine op het menu. Mijn tussendoortjes van vandaag: een mugcake, blokje pure chocola, appel en een eiwitreep.

Zaterdag 12-03-2022
Dag 6 alweer! De ochtend gestart met een mugcake. Als lunch at ik crackers en brood met vegan kip curry van Quorn, heerlijk! Als tussendoortje at ik een appel en als avondeten spaghetti bolognese met vegan rulgehakt. Deze avond hadden we een verjaardag, dan vind ik het vegan eten wel lastiger, ook omdat het allemaal nieuw is en je niet precies weet wat wel of niet vegan is, maar het is gelukt!

Zondag 13-03-2022
Vanmorgen het laatste beetje plantaardige variatie op yoghurt uit de bak opgemaakt met lekker vers fruit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn kwark echt heel erg mis en dat het soja-alternatief nog niet helemaal mijn ding is. Als lunch at ik twee boterhammen met de vega filet van De Vegetarische Slager. Ik ben verkocht, wat is dit lekker! Gewone filet lust ik niet, maar dit is echt top! Vandaag is mijn vader jarig en sla ik het stukje kwarktaart niet af, hiermee is er ook een einde gekomen aan mijn week zonder vlees en zuivel.

Conclusie
Deze week was prima vol te houden, ik had verwacht dat ik het best zwaar zou vinden, met name om aan mijn eiwitten te komen, maar dat is prima gelukt. Het plantaardige alternatief voor kwark valt me wel tegen, misschien had ik het verkeerde merk of product maar dit was niet helemaal mijn ding. Wel heb ik heel veel lekkere dingen voor op brood ontdekt en inspiratie voor het avondeten opgedaan, wat ik zeker toe blijf passen. Een aantal dagen vega deed ik al, maar af en toe vegan houden we erin! De Mexicaanse linzenstoof (te vinden op HelloFresh), vegan shoarmasalade en mijn zelfgemaakte vegan bananenbrood zijn voorbeelden van gerechten die ik vaker ga maken. Ook jackfruit, vegan shoarma en kipstukjes en vegan filet americain vielen in de smaak. Ik heb zoveel inspiratie opgedaan dat ik een heel lijstje met gerechten heb om te maken!