Dagboek | Rianne | 23 – Nationale Week Zonder Vlees

Voornaam: Rianne (doet samen met haar vriend mee aan de Nationale Week Zonder Vlees)

Leeftijd: 23 jaar

Hoeveel dagen per week eet je vlees? Wij eten thuis al gauw 5 keer per week vlees bij het avondeten en in het weekend ook als beleg op brood.

Wat is je grootste uitdaging deze week? Al enkele weken proberen wij af en toe ons vlees bij het avondeten te vervangen door een vleesvervanger. Toch grijpen we de rest van de week snel weer naar vlees. In het weekend ontbijten en lunchen we vaak uitgebreider, waarbij vaak vlees in de vorm van beleg zeker niet ontbreekt.

Hoe heb je je voorbereid op deze week? We zijn al een poosje begonnen met het proeven van verschillende vleesvervangers, wat een goed opstapje is naar deze week. Ook heb ik me ingelezen in de verschillende (en eenvoudige) recepten uit het Week zonder Vlees-magazine. Daarbij heb ik vooraf gekeken bij welke supermarkt(en) de vleesvervangers in de aanbieding zijn om zo een verantwoorde en zo voordelig mogelijke keuze te maken. Op maandag heb ik een weekmenu samengesteld als richtlijn voor deze week.

Maandag 11-03-2019
Doordeweeks begin ik de dag vrijwel altijd met Griekse yoghurt, vers fruit en eiwitrijke granola. Ik heb vezelrijke crackers op mijn werk staan, samen met een pot pindakaas en smeerkaas. Normaliter eet ik ’s avonds samen met mijn vriend (een échte vleeseter), echter was hij deze avond niet thuis. In de koelkast lag nog een Oosterse schijf van Vivera, deze maakte ik klaar met een recept van de website van Vivera: Oosterse Schijf met Turks brood.

Dinsdag 12-03-2019
Als ontbijt deze morgen had ik zoals gewoonlijk Griekse yoghurt met verse aardbeien en granola. Voor lunchtijd neem ik vaak nog een voedzame reep en tijdens lunch at ik vandaag het overgebleven Turks brood van maandagavond en deze belegde ik met geitenkaas, rucola, tomaat en pijnboompitjes. ’s Avonds aten we pasta vegetarische-kip pesto met veel groenten.

Woensdag 13-03-2019
Zoals iedere morgen: Griekse yoghurt met aardbeien en granola. Als lunch 3 vezelrijke crackers met pindakaas. En als avondeten een Spinazie Kaas Filet van Vivera met daarbij een flinke portie broccoli.

Donderdag 14-03-2019
Deze morgen begon ik met 2 verse broodjes uit de Airfryer met kaas. De Griekse yoghurt met aardbeien en granola had ik opgeschoven naar de lunch. En vervolgens aten we ’s avonds een pasta met tomatensaus, champignon roerbakgroenten en vegetarisch gehakt.

Vrijdag 15-03-2019
Als ontbijt at ik weer Griekse yoghurt met aardbeien en granola. Als lunch at ik 3 vezelrijke crackers van Wasa met smeerkaas en pindakaas. ’s Avonds ging ik met collega’s uit eten in Leiden. We kozen voor een restaurant dat meedeed aan de Nationale Week Zonder Vlees/De Vegetarische Restaurantweek: Dende. Ik koos voor het speciaal ontwikkelde menu en heb daar niet minder van genoten dan andere die deze avond wel vlees aten.

Zaterdag 16-03-2019
Op zaterdagen werk ik ’s morgens in een bakkerij waardoor mijn ontbijt deze morgen bestond uit (naturel) croissantjes. Als lunch at ik broodjes met kaas en wat fruit voor erbij. ’s Avonds maakte ik een bietenwrap (van No Fairytales) met de Crispy sticks van Valess met daarbij wat chilisaus, mayonaise, paprika, bosuitje, komkommer en rucola. Nét een McWrap van de McDonalds!

Zondag 17-03-2019
Het ontbijt op zondag bestond uit warme broodjes met gebakken ei met kaas en verse sinaasappelsap. Tussen de middag kregen we trek in wat te snacken en koos ik voor een vegetarische Turkse pizza met veel sla. Als avondeten hadden we een van de restjes van afgelopen week: een pasta, die uiteraard vegetarisch was bereid.

Conclusie: 
De Week Zonder Vlees viel mij absoluut mee. Op het moment dat ik mijzelf iets “verbied”, krijg ik echter wel extra veel trek in datgene. Zo waar was dat halverwege de week al in een frikandel. Ik heb geleerd dat vlees lang niet altijd nodig is om een gerecht “op te vullen” of compleet te maken. Ik hou best van fastfood. Zoals ik de eerste dag Turks brood met een Oosterse schijf at, kan dit met veel meer “burger”-look-a-likes of McWrap look-a-likes. Dit zal ik dus vaker gaan eten; het is ook een prima, gezonde en verantwoorde vervanger.

De reden dat ik mee deed aan de Week Zonder Vlees was omdat ik dacht aan een toekomst waarin ik minder vlees wilde consumeren. Ik ben dan ook zeker van plan om na deze week minder vlees te eten. Ik heb mijzelf het volgende voorgenomen: waar ik zelf de keuze heb zal ik vlees vermijden en vis proberen te vermijden (naast vlees ook geen vis meer, kan ik nog niet aan), maar waar iemand anders voor mij de keuze heeft gemaakt, zoals wanneer vrienden voor mij koken en geen vegetarische keuze hebben gemaakt, zal ik het eten niet weigeren.