Wist je dat ons eten de grootste oorzaak is van natuurverlies wereldwijd? Regenwouden in landen als Brazilië moeten plaatsmaken voor velden vol soja bestemd voor veevoer. De natuur gaat hierdoor verloren en dieren raken hun leefgebied kwijt. Maar goed nieuws: gelukkig kunnen we hier iets aan doen! Door te eten volgens de ‘Aardig Eten’ campagne van WWF-NL vragen we minder van onze planeet, creëren we kansen voor natuurvriendelijke boeren en hebben we voldoende gezond eten voor iedereen. Check dit artikel voor vijf tips om met jouw voedingskeuzes bij te dragen aan méér natuur.
1. Eet meer plantaardig
Boost je maaltijd met meer plantaardig! Kies vaker voor noten, peulvruchten en volkoren granen. Deze opties zitten boordevol eiwitten, vitamines en mineralen, en zijn vaak goedkoper dan vlees. Een win-win situatie! Meer plantaardig eten is een belangrijke stap, want voor de productie van plantaardig eten is simpelweg veel minder land nodig dan voor vlees.1 Door minder vlees te eten kunnen we gezond eten binnen de grenzen van één aarde.2
2. Koop lokaal, vers en in het seizoen
Breng jouw bord tot leven met lokale en verse seizoensproducten. Door te kiezen voor seizoensproducten die dichtbij huis zijn geteeld, heb je een positieve impact op de natuur. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten of noten van Nederlandse bodem. Deze producten kunnen simpelweg op de akkers groeien, geholpen door de zon en de regen, zonder dat er verwarmde kassen aan te pas komen die veel CO2 uitstoten. Daarnaast draag je door te kiezen voor lokale producten ook bij aan een vermindering van het energieverbruik door de kortere transportafstand.
3. Eet van duurzame landbouw
Help de natuur door te kiezen voor duurzaam geproduceerde producten, zoals biologische opties. Deze producten hebben een minimale impact op de natuur, worden verantwoord geproduceerd en dragen bij aan een rijker insecten- en bodemleven op de boerderij en eromheen. Draag jouw steentje bij aan een gezonde planeet door bewuste keuzes te maken tijdens het boodschappen doen!
4. Eet gevarieerd
Kies voor een kleurrijk palet aan groenten, fruit, granen en (plantaardige) eiwitbronnen. Een gevarieerd voedingspatroon is namelijk niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar óók voor die van onze planeet. Bodems worden immers gezonder door er verschillende soorten gewassen op te verbouwen.3 Door verschillende soorten gewassen te verbouwen hoeven er namelijk minder bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt, worden ziektes en plagen voorkomen en is er meer biodiversiteit.4 Maak dus bewust de keuze voor verschillende soorten groente, fruit en peulvruchten op je bord!
5. Verspil geen voedsel
Gemiddeld gooien we per persoon in Nederland elk jaar 33 kilo voedsel weg.5 Voor al dat weggegooide voedsel gooien we niet alleen het fysieke product weg, maar ook alle grondstoffen en energie die zijn gebruikt bij het maken van het product. Dubbel zonde dus! Door te werken met restjesmaaltijden, bewust boodschappen te doen en te kijken, te ruiken en te proeven voordat je iets weggooit maak je van voedselverspilling verleden tijd.
In lijn met deze vijf tips heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) de nieuwe voedselcampagne Aardig Eten gelanceerd. In een wereld waar ons eetgedrag de grootste oorzaak is van natuurverlies, maakt Aardig Eten het verschil met simpele aanpassingen op je bord. Deze campagne is niet alleen vriendelijk voor de natuur, maar ook voor jouw eigen gezondheid. Sluit je aan bij deze positieve beweging voor een leefbare planeet. Check de website voor meer informatie en doe de test om te ontdekken hoe aardig jij eet!
Bronnen:
[1] Feeding the Future: Plant-Based Meat for global food security and environmental sustainability. (2020). Cereal Foods World, 65(4). https://doi.org/10.1094/cfw-65-4-0042
[2] WWF. (2023). Gezond eten binnen de grenzen van één aarde. https://www.wwf.nl/globalassets/pdf/rapporten/wwf-nl-2023-gezond-eten-binnen-de-grenzen-van-een-aarde-samenvatting.pdf
[3] Venter, Z. S., Jacobs, K., & Hawkins, H. (2016). The Impact of crop rotation on soil Microbial Diversity: A Meta-analysis. Pedobiologia, 59(4), 215–223. https://doi.org/10.1016/j.pedobi.2016.04.001
[4] van Dijk, W., Spruijt, J., Runia, W. T., & van Geel, W. C. A. (2012). Verruiming vruchtwisseling in relatie tot mineralenbenutting, bodemkwaliteit en bedrijfseconomie op akkerbouwbedrijven. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Business Unit AGV. https://edepot.wur.nl/256035
[5] Van Lieshout, L., & de Knüppe, J. (2022). Voedselverspilling bij consumenten thuis in Nederland in 2022. In Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Pers%20overig/Rapport%20Voedselverspilling%202022.pdf