Bespaar jij mee?
Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden*. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet! Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken gaan deze berekeningen uit van het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige vlees- en zuivelvervangers zoals veganistische burgers, peulvruchten, noten, zaden, sojadrink, amandeldrank, sojayoghurt, kokosmelk en andere vlees- en zuivelvervangende producten. Wil je weten hoeveel jij bespaart als je alleen vlees vervangt? Of alleen zuivel? Of hoeveel je bespaart als je structureel wekelijks een dagje vlees en zuivel laat staan? Dat lees je allemaal in dit rapport!
*Het aantal kg CO2-equivalenten dat je bespaart door een week geen vlees en zuivel te eten is voor de verbeelding omgerekend naar kilometer autorijden aan de hand van de CO2-emissiefactoren personenwagens van Milieu Centraal.
193
liter water
80
km autorijden
# Receptenmagazine
# KOOKINSPIRATIE ZONDER VLEES EN ZUIVEL
# Vrienden van de Week Zonder Vlees & Zuivel
Klik op de foto’s voor meer info over onze ambassadeurs en de vrienden van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Jan is gepensioneerd en zet zich sinds 2017 in als kookvrijwilliger bij een hospice. De laatste tijd werd daar steeds vaker gevraagd naar vegetarische maaltijden. Hij besloot zich hier meer in gaan verdiepen en kwam zo bij de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel terecht.
Doe je al lang mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
‘Eigenlijk al vanaf het begin. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de transitie van minder vleesconsumptie. Ik merk dat ons gedrag hierin inmiddels heel erg is veranderd. Zo ook bij het hospice waar ik me inzet als kookvrijwilliger. De laatste jaren werd er veel gevraagd naar vegetarische maaltijden. Ik ben toentertijd online op zoek gegaan naar inspiratie en kwam uit bij de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Nu maken we keuzemenu’s voor onze gasten en is er altijd een vegetarische optie om te kiezen. Thuis maak ik een weekmenu voordat ik boodschappen ga doen, de Vegabijbel wordt daarbij altijd geraadpleegd. Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik eet wel steeds vaker vegetarisch. Voornamelijk omdat het bijzonder lekker is.’
Er is één vegetarisch gerecht dat Jan graag voor zijn gasten in het hospice bereidt: gevulde paprika’s met couscous uit de Vegabijbel. ‘We hebben dit recept afgelopen zomer gemaakt en erbij geschreven dat we hem heel goed vonden. Inmiddels heb ik hem wel 10 keer gemaakt!’ Je vindt dit recept op pagina 69 van het Week Zonder Vlees & Zuivel Magazine.
Lees het volledige interview met Jan hier.
Mirjam heeft samen met haar zus een eigen kookbedrijf: ‘Alledagenlekker’. Met haar bedrijf probeert ze bewustwording te creëren door vegetarische opties aan te bieden. Ze kookt op een verantwoorde manier en doet elk jaar met haar bedrijf én met haar gezin aan mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.
Hoe ken je de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
‘Toen ik de campagne jaren geleden voor het eerst zag, dacht ik meteen: “Yes!”, het sprak mij meteen aan. Dit was bedrijfsmatig én persoonlijk echt hoe ik er ook in stond. De campagne zegt: ‘Probeer het eens, kijk eens hoe je het vindt.’ Niet dat je iets moet, of dat je iets niet mag. Dat vind ik enorm sympathiek aan deze campagne, er zit geen oordeel in. Vijf jaar geleden heeft mijn zus tijdens de Week Zonder Vlees een vegetarisch diner gekookt op mijn verjaardag. Dat was een enorm succes! Inmiddels is dit voor mij normaal geworden. En nu komt er dus een nieuwe uitdaging: zuivel laten staan. Dat vind ik heel erg leuk!’
Het favoriete vegetarische gerecht van Mirjam? Dat is een heerlijke groene lasagne met asperges. Mirjam’s recept vind je op pagina 70 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.
Lees het volledige interview met Mirjam hier.
Hanno is 28 jaar en groeide op op de Veluwe. Als meubelmaker heeft hij al veel van de wereld en van het vak gezien. Zo heeft hij een tijd in Australië gewoond en heeft hij in verschillende Nederlandse steden aan uiteenlopende projecten gewerkt. Een jaar geleden zag hij de Nationale Week Zonder Vlees campagne in de supermarkt. Dit jaar zet hij zich in als held om anderen te inspireren.
Waarom wil je je inzetten als held voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
‘Ik vind het leuk om anderen te laten zien hoe makkelijk het is om minder vlees te eten. Veel van mijn vrienden vinden het leuk om te zien hoe goed plantaardige alternatieven kunnen zijn. Toch houden veel mensen nog vast aan hun oude routine, dat snap ik ook wel. Ik heb ook niet elke avond de energie om iets nieuws te proberen. Maar als je stapsgewijs begint met het gebruiken van alternatieven, dan komt het steeds meer in je ritme. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om hiermee bezig te zijn. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp met veel melkveehouders en bewonder de aandacht en liefde voor het vak. Maar ik weet ook wat er niet klopt in het systeem van melkoverproductie en de vleesindustrie. Het voelt daarom goed om te zoeken naar duurzamere alternatieven.’
Flammkuchen met plantaardige crème fraîche, zuurkool en vega(n) worst is het ultieme comfortfood van Hanno. Ben je benieuwd naar dit recept? Je vindt Hanno’s flammkuchen op pagina 71 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.
Lees het volledige interview met Hanno hier.
Als moeder, begeleidster in de gehandicaptenzorg en echte foodie is Dina zich bewust van haar voeding en wat daarmee gebeurt. Vanaf de eerste editie doet ze al mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en dit jaar viert ze dat ze al een jaar vegetarisch, en zelfs vaak helemaal plantaardig eet!
Waarom wil je je inzetten als held voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
‘Ik ben eigenlijk altijd bezig geweest om mijn omgeving bij mijn vegetarische voedingspatroon te betrekken. Zo kookte ik in de eerste Week Zonder Vlees in 2018 veganistisch voor mijn Bijbelkring. Gewoon laagdrempelig een curry. Als ik iets ontdek, wat het leven een stukje beter maakt en zo makkelijk is, wil ik dat graag delen. Dan wil ik dat andere mensen dat ook weten. Zo heb ik ook vega-vrijdag geïntroduceerd op mijn werk. Ik werk in de gehandicaptenzorg. Al mijn cliënten merken nu dus ook hoe makkelijk en lekker het is om vlees eens te laten staan en zijn super enthousiast. Daar word ik ontzettend blij van. Toen ik deze heldencampagne zag, dacht ik: nu kan ik een nóg groter publiek laten zien hoe leuk en makkelijk vegetarisch eten is. Zo probeer ik een beetje licht te verspreiden, overal waar ik heen ga.’
Dina combineert vaak haar Ghanese en Nederlandse roots tijdens het koken. Zo maakt ze traditionele Ghanese recepten vegetarisch en gebruikt ze daarbij typisch Hollandse ingrediënten. Benieuwd naar haar favoriete recept? Die vind je vanaf 14 februari in het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.
Lees het volledige interview met Dina hier.
De 25-jarige Lotte werkt op de HR-afdeling van een kledingmerk. Tijdens haar studententijd deed ze een bestuursjaar bij de studenten introductieweek van Tilburg. Zo leerde ze de Nationale Week Zonder Vlees kennen. Dit jaar is ze één van de helden van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, omdat ze het mooi vindt om bij te dragen aan de bewustwording van anderen door het gesprek op gang te brengen.
Wat heb je met vegetarisch eten?
‘Een bestuursgenootje at al langer vegetarisch, hierdoor kwam ik ermee in aanraking. Zij daagde het bestuur uit om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Dat hebben we gedaan. Na het meedoen aan de week in 2019, eet ik veel minder vlees. Wel moet ik zeggen dat ik het eerste jaar het lastigste vond, omdat je dan nog heel erg denkt: hoe ga ik dit aanpakken? Nu zit het meer in mijn ritme en is het standaard als ik geen vlees eet. Het punt waar ik in 2019 tegenaan liep met vlees, heb ik nu met zuivel. Dat is voor mij dus een uitdaging dit jaar!’
Het favoriete vegetarische recept van Lotte is zoete aardappelstamppot met spinazie, tomaatjes en vega(n) spekjes. Niet alleen Lotte, maar ook haar vrienden zijn er enthousiast over! Wil je dit gerecht zelf uitproberen? Het recept staat op pagina 67 van het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine.
Lees het volledige interview met Lotte hier.
“Ik heb als vrij matige kok lang gedacht: Maar wat maak je dan in vredesnaam als er geen vlees bij kan? En dan ook nog eens geen feta? Maar dat blijkt toch eigenlijk vrij simpel en ook echt heel lekker. Er is dus eigenlijk geen excuus!”
– Sophie Hilbrand, Nederlandse televisiepresentatrice.
“Als de corona-ramp begon op een bloederige vleesmarkt in China, is het dan te veel gevraagd om iets respectvoller en nadenkender met dieren om te gaan? Red de planeet en jezelf, word vegetariër.”
– Jort Kelder, vegetariër, journalist, presentator en mini-entrepreneur | Fotograaf Tom Cornelissen
“Sinds ik weet dat een van de allerbeste manieren om het milieu te helpen geen vlees meer eten is, hoefde ik geen seconde langer na te denken.”
– Hadewych Minis, flexitariër & Nederlandse actrice | Fotografe Anne Timmer
“Bedenk niet wat je niet kan/mag eten, maar bedenk wat je wél kunt eten. De supermarkt ligt tegenwoordig vol met vleesvervangers, dus je hebt veel keuze. Je lievelingsmaaltijd is (zeer) waarschijnlijk gewoon te maken met een alternatief voor je stukje vlees. Zo kun je je gewoontes makkelijk vasthouden, maar dan milieubewust!”
– Laura en Lisanne de Witte, veganisten en professionele atleten
“Geen vlees eten is niet zo moeilijk. Je hoeft er niks voor te doen, alleen iets voor te laten.”
– Guido Weijers, vegetariër, Nederlands cabaretier, speelde tussen 2006 en 2020 elf keer ‘De Oudejaarsconference’ – Fotografie: Loens Media
“Wat er gebeurt op onze planeet liegt er niet om. Aardbevingen, overstromingen, orkanen, droogtes koude, en allemaal veel vaker en extremer. We hebben lang gedacht dat de sky de limit was. We hebben veel te lang niet over dierenleed nagedacht. We hebben gedacht dat de zee eindeloos vis zou schenken. We hebben veel schade aangericht, soms al onherstelbaar. Anders eten gaat bijdragen aan positieve verandering.
Overwegend vegetarisch zijn is inmiddels de ondergrens. Dus probeer deze week veel meer peulvruchten en plantaardige melk en yoghurt en wat vleesvervangers. Zo kun je makkelijker leren omschakelen naar bijvoorbeeld eens per week vlees eten of vis.”
– Thekla Reuten, overwegend vegetarisch en steeds vaker ook vegan & Nederlandse actrice | Fotograaf Max Boudestein
“Voor mij betekent minder vlees eten het hebben van een betere balans in mijn voeding. De vervangers bij ons thuis zijn meestal bonen, zaden en we zijn gek op soep. Als je minder vlees eet kan je makkelijker investeren in goede duurzame kwaliteit van het vlees dat je wel eet, dan krijg je minder rotzooi in je lijf.”
– Peter Lute, flexitariër, topchef en bekend van MasterChef, eigenaar van o.a. restaurant De Kruidfabriek
“In deze tijd is het minder consumeren van vlees geen uitdaging meer. Er zijn ontzettend veel alternatieven en het is de makkelijke manier om de aarde een handje te helpen. Misschien is helemaal stoppen nog iets te moeilijk voor je, maar flexitariër worden is iets wat we allemaal na mogen streven. Vanuit daar is de stap naar vegetarisch of helemaal plantaardig altijd nog te maken.”
– Mandy Woelkens, Editor In Chief LINDA.meiden, presentatrice & reporter
“Langzamerhand komt er steeds meer bewustzijn van de impact van de vee industrie op het klimaat en steeds meer mensen zijn zich bewust van dierenwelzijn. Als je je eenmaal verdiept in de industrie dan kan je een stukje vlees (met 1 sterretje in een plastic bakje) in de supermarkt niet meer los zien van het dier dat het ooit is geweest. Toch blijft het voor voor veel mensen lastig om los te laten wat ze gewend zijn, daarom vind ik initiatieven als een week zonder vlees super goed. Mensen op een positieve manier inspireren om andere keuzes te maken.”
– Sanne Vogel, veganist, regisseur, schrijfster, actrice en kookboek-schrijfster | Fotografe Orsolya Karancz
Bekijk hier Sanne’s favoriete vegan recepten.
“De manier waarop tegenwoordig vlees geproduceerd wordt is totaal dieronwaardig en totaal uit balans met de natuur. Het heeft niks te maken met hoe onze voorvaderen vroeger jaagden, of hoe er vroeger alleen voor feesten of andere bijzondere gelegenheden een varken of koe werd geslacht. Willen we een evenwicht hebben op onze planeet, waarbij mens en dier in harmonie samenleven, dan kun je anno nu gewoon niet dagelijks vlees eten. Zo weinig mogelijk, of eigenlijk gewoon helemaal niet. Als je een beetje empathie hebt of een beetje over intelligentie beschikt dan begrijp je dat.”
– Egbert-Jan Weeber, vegetariër & acteur bekend van diverse Nederlandse films en televisieseries | Fotograaf Bowie Verschuuren
“Na een week koken voor het programma “Een weekje zonder…” op 24 kitchen, weet ik het zeker, plantaardig koken is leuk én lekker. De supermarkten liggen vol met vleesvervangende producten en het internet staat vol met heerlijke recepten. Dus laat je vooral inspireren en kook lekker met ons mee!”
– Jetske van den Elsen, televisiepresentatrice & winnaar Celebrity Masterchef 2022 | Instagram: @jetskevandenelsen
“Sinds drie jaar is vegan m’n dieetrichtlijn, en dat bevalt heel goed. Ik voel me gezonder, fitter, frisser, en het is ook nog eens diervriendelijk en de beste optie voor onze planeet. Ik heb laatst Total Recall weer eens gezien en een leven op Mars lijkt me niet ideaal. Als Douglas Quaid had geweten dat een plantaardig dieet al die ellende (op die ene vrouw na, natuurlijk) had kunnen voorkomen… Nu ik er zo over nadenk: dat moet zijn waarom Arnold Schwarzenegger vegan is geworden. Consider that a divorce, dacht-ie. Dus wees als Arnold, een week!”
Mikko Kuiper, eet al 3 jaar plantaardig, heeft een eigen plantaardig restaurant gehad & is artiest | Instagram: @mikkoamsterdam
http://mikko.amsterdam
“Sinds ik ben gestopt ben met het eten van vlees en zuivel, voel ik meer liefde voor dieren en word ik blij van het idee dat ik niet bijdraag aan dierenleed.”
– Jasper Demollin, presentator, acteur & muzikant, bekend van o.a. Streetlab, de Tante Joke Karaoke Band en podcast ‘de Stijn, Tobi en Jeppe Show’